Jessica Bartels: De Eenzame Uitvaart

December jongstleden werd Jessica Bartels (27) zowel door de vakjury als door het publiek gekozen tot stadsdichter van Eindhoven, een functie voor twee jaar. Volgens Jessica was de uitslag een complete verrassing. "Ik deed voor de eerste keer mee en was zelfs twee weken te laat met inzenden." Groot Eindhoven was benieuwd hoe het nu, een half jaar later, met haar is en of zij de stad daadwerkelijk een extra dimensie kan geven.

EINDHOVEN - Wat dat laatste betreft vertelt Jessica dat zij in opdracht van de gemeente Eindhoven samen met kunstenares Kerstin Zabransky zojuist een project heeft afgerond om de grauwe fietstunnel onder de Boschdijk op te fleuren. "Kerstin heeft de muurschilderingen gedaan en ik heb deze voorzien van een toepasselijk gedicht. Als stadsdichter wordt er van mij verwacht dat ik zo'n tien keer per jaar met een gedicht aanwezig ben bij belangrijke gebeurtenissen in Eindhoven. Mijn eerste officiële optreden was bij de Fakkeloptocht op Kerstavond.

Wat ik ook erg leuk vond was mijn optreden tijdens de carnavalsmis in Eindhoven. Ik heb toen een gedicht gemaakt in het Eindhovense dialect. Inspiratiebron hiervoor was mijn oma. Zij verraste mij als kind al met haar typische spreuken en gezegdes in plat Eindhovens zoals: des nèks dan stront en dèrrem, wat een oninteressant persoon betekent." Jessica vertelt dat ze binnenkort met iets nieuws van start gaat. In navolging van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat namelijk ook Eindhoven op initiatief van wethouder Schreurs zich officieel aansluiten bij het project De Eenzame Uitvaart.

Stilte
"De bedoeling hiervan is dat wanneer er mensen in onze stad overlijden die geen familie, vrienden of sociaal netwerk hebben zij toch een eervol afscheid krijgen en ik tijdens hun begrafenis een persoonlijk voor hen geschreven gedicht voordraag. Ik vind het een geweldig initiatief, want hoe je ook geleefd hebt, dood maakt iedereen gelijkwaardig. Daarbij gaat het vaak om mensen die een moeilijk leven hebben gehad. Ook ik heb het in mijn leven niet altijd gemakkelijk gehad. Ik ben autistisch en heb met depressies te maken gehad. Op de Fontys Hogeschool heb ik een studie didactiek afgerond en naast mijn dichters- en schrijverschap begeleid ik nu autistische kinderen." Verhaaltjes en gedichten schrijven doet Jessica het liefste in alle stilte.

"De natuur inspireert me. Vaak zit ik in parken op een bankje en dan komen de woorden vanzelf. Ik heb een opschrijfboekje bij me en alles wat ik schrijf komt uit mijn eigen gevoel. Ik heb nu deze kans gekregen en ik hoop meer mensen enthousiast te maken voor het lezen van gedichten, want het voegt echt iets toe aan het leven."

Meer berichten