Foto: Martina Roovers

Wilhelmina Fanfare bestaat 40 jaar

Om te voorkomen dat een aantal instrumenten aan het plafond van café Wilhelmina eindigt, wordt op een vrijdagavond in april 1978 besloten een fanfare op te richten. Na veertig jaar is het gezelschap 'still going strong'. De muzikanten zijn wat ouder, maar zeker niet minder enthousiast. Om het robijnen jubileum luister bij te zetten wordt er op zondag 27 mei vanaf 15.00 uur feest gevierd op het Wilhelminaplein.

EINDHOVEN – Op het terras voor het café waar het veertig jaar geleden begon, nipt een een vijftal leden van de Wilhelmina Fanfare aan de koffie. Eén van de oprichters en voormalig kroegbaas Hans Neutkens vertelt over die vrijdagavond in 1978: "Trompettist Henk van Mil had nog wat instrumenten over en vroeg aan mij of ik ze wilde hebben om het café mee te versieren.

Voor de grap zei ik dat we beter een fanfare konden beginnen. Dat vond Henk een goed idee." Wat aanvankelijk als grap bedoeld was, werd echter een serieus plan. Terwijl Henk met zijn camper door Europa trok, sprak Hans erover in zijn kroeg. Hij kreeg veel enthousiaste reacties. "Binnen een paar weken hadden we zes, zeven mensen die wilden meedoen. We zijn gaan oefenen en toen Henk na negen maanden terugkwam, hadden we zelfs al een keer opgetreden, hier in het café."

"Toen is de harde kern van fans ontstaan", weet saxofonist Louis Goossens. "Ach, in het begin klonken alle nummers hetzelfde. Alleen de titel was anders", voegt tubaspeler Frank Rijnders eraan toe. De anderen moeten erom lachen. "De grootste successen hebben we in het buitenland gehad", weet slagwerker Bert Staal, "Daar zit ook een harde kern fans, hoor." Frank: "Dat is veel later gebeurd."

Hoogstaand
Lachend: "Een gestructureerd gesprek kun je van ons niet verwachten. Zo zitten we niet in elkaar." Om dan toch wat structuur aan te brengen vertelt trombonist Marjan Hesling dat ze ook al veertig jaar bij de fanfare zit. "Het eerste jaar kwam ik erbij. Ik ben begonnen op de grote trom. We repeteerden iedere week in het café tussen de bandslangen. Ons eerste nummer heette 'Koffie met gebak'. De fanfare repeteert nog steeds in het café, op de tweede verdieping. De twintig leden en dirigent Jan Dijkstra passen net in de kleine ruimte. "Muzikaal zijn we niet hoogstaand, maar het is heel gezellig", vindt Hans. "Vooral de tripjes naar het buitenland."

Bert: "Als je een weekend of week met elkaar weg bent, zorgt dat voor een intense verbondenheid en vriendschap." Veel anekdotes passeren de terrastafel. Vooral over de buitenlandse avonturen. "We verlaten nog vaak als laatste het café, maar dat weerhoudt ons er niet van om de volgende dag met een kater sereen een mis op te luisteren. Dat is zo leuk, dat deze fanfare die twee kanten heeft."

Meer berichten