Foto: Martina Roovers

Sociale Sportschool in Eindhoven

De Sociale Sportschool heeft ook Eindhoven ontdekt. Een aantal bewoners van woonzorgcentrum Berckelhof en mensen die zin hadden in een work-out gingen afgelopen zaterdag samen op bootcamp. Onder leiding van trainer Peter Verbeek van Eindhoven Vitaal werkten zij een uurtje aan de conditie.

EINDHOVEN - Berckelhofbewoners in een rolstoel, een aantal met een rollator en een drietal zonder hulpmiddel wachten in de hal van het woonzorgcentrum op hun sportmaatje. Zij krijgen onderwijl een blauw T-shirt of jasje zodat de groep herkenbaar is als sociale sporters. In de tussentijd vertelt Sjaak Langenberg over 'zijn' project. Door ogenschijnlijk tegengestelde werelden met elkaar te verbinden, creëert hij samen met Rosé de Beer nieuwe speelruimte. Het Bossche kunstenaarsduo ontwikkelde de Sociale Sportschool.

"Mensen die zich niet zo snel als vrijwilliger melden, komen wel naar een bootcamp. Aanvankelijk om te sporten, maar tegelijkertijd helpen zij ook de ouderen door hen mee naar buiten te nemen en actief mee te laten doen." Trainer Peter Verbeek las erover en besloot te gaan kijken bij een bootcamp in de Brabantse hoofdstad. Hij kwam laaiend enthousiast terug. In Vitalis Berckelhof vond hij een partner. Zodoende staan er nu vier bootcamps op de agenda. "Nu hoop ik dat anderen het oppikken en het ook gaan uitvoeren. Het is toch hartstikke mooi om te zien hoe enthousiast iedereen meedoet." Terwijl de work-out niet mild is. Er wordt een beroep gedaan op vele spiergroepen en de conditie. Ouderen doen wat zij kunnen.

"Het is een intensieve work-out", zegt één van de deelnemende sporters hijgend. "Wel zó leuk. Kijk eens hoe fanatiek de ouderen meedoen." Terwijl de sporters hun buikspieren laten werken, vangen hun sportmaatjes in de rolstoel of zittend op de rollator de bal. "Doe maar mee. Goed zo", stimuleert Peter terwijl hij zijn duim omhoog steekt. "De samenstelling van de groep is dit keer wel bijzonder", vertelt Sjaak tussen de oefeningen door. "Eindhoven heeft de primeur met zowel mensen in een rolstoel als ouderen met een rollator. Dat hadden we nog niet eerder." Een 93-jarige bewoonster laat zonder hulp zien dat haar gewrichten nog best soepel zijn en trekt haar knieën één voor één op. "Ik heb erg genoten."

Haar sportmaatje vindt het een goed initiatief. "Normaliter kom ik niet zo snel in aanraking met ouderen. Het is geweldig om te doen en ben er de volgende keer weer bij." Dat kan op 9 juni, 1 september en 20 oktober. Belangstellenden verzamelen zich om 10.15 uur in de hal van Berckelhof aan de Generaal Cronjéstraat 3. Aanmelding is mogelijk via: www.socialesportschool.nl/agenda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden