Slakken in de tuin

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw De Wild:

Ik word gek van de slakken in mijn tuin. Ze eten onder andere aan mijn mooie hosta's in pot. Ook in mijn moestuin heb ik slakken. Van een vriend heb ik de tip gekregen om bakjes gevuld met bier in te graven. Is dit de enige methode?

Antwoord:
U zult uw tuin nooit helemaal slakvrij krijgen, maar er zijn zeker een aantal manieren om de schade te verminderen. Slakken eten afgestorven plantenresten, maar ook wortels en bladeren van allerlei soorten planten. Planten met dun, sappig blad, zijn voor slakken makkelijker te consumeren, dan plantensoorten met sterk behaarde of stekelige bladeren. Ze gebruiken hun rasptong om stukjes van het blad af te schrapen. De makkelijkste manier om de hoeveelheid slakken te beperken is door hun natuurlijke vijanden aan te trekken. Slakken zijn een belangrijke voedselbron voor egels, padden en allerlei vogels.

Dit betekent dat uw tuin voldoende beschutting voor deze dieren moet hebben en uiteraard niet volledig ommuurd mag zijn. Een ander hulpmiddel is het aanbrengen van aaltjes (nematoden) tegen slakken. Deze zeer kleine diertjes komen van nature ook in de tuin voor. Ze dringen de slak binnen en gebruiken deze als voedsel en broedkamer. De slak gaat na enkele dagen dood, waarop er weer nieuwe aaltjes vrijkomen. Zolang als er slakken zijn, blijven de aaltjes hun werk doen. Een simpele, maar effectieve methode, is om een walletje van lavagruis om de planten heen aan te brengen.

De slakken kunnen hier niet overheen kruipen. Wilt u de hele border aanpakken, dan is een slakkenkorrel een effectief middel. Tenslotte kunt u uw hosta's in pot beschermen door het aanbrengen van een koperband rondom de potrand. Dit is een barrière waar slakken niet overheen kunnen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten