Frans (76): 'Ik geniet van het leven'

In zijn jonge jaren rolschaatste hij verschillende kampioenschappen bij elkaar. Zijn spitsvondigheid leverde hem eveneens heel wat prijzen op. Toen zijn vrouw Riet getroffen werd door een chronische ziekte, aarzelde hij geen moment maar droeg zijn steentje bij in het huishouden en opvoeden van de kinderen. Sinds 1992 is hij zelfs haar fulltime mantelzorger. Daarbij geniet Frans Verbeek (76) volop van het leven.

Eindhoven - Frans blijkt een onderhoudende verteller te zijn. Vele voorvallen uit zijn leven passeren dan ook de revue, zoals het verhaal over zijn oudste broer Noud die na de Tweede Wereldoorlog oorlog in Indië moest vechten en sneuvelde. "Riet en ik hebben als enige van de familie in 1983 zijn graf bezocht, dat was heel emotioneel." Ook zijn rolschaatssuccessen komen aan bod. "In de jaren 1959 tot en met 1963 behaalde ik samen met Riki van der Kruys het Nederlands Kampioenschap bij het paarrijden en als solist ben ik twee keer kampioen van Nederland en België geworden. Daarnaast gaf ik rolschaatsles en verzorgde rolschaatsshows voor artiesten en een keer in Bayeux bij het ophalen van de brandende fakkel voor het bevrijdingsfeest in Eindhoven."

Het bedenken van klinkende slagzinnen leverde hem eveneens veel prijzen op. "Vooral veel reizen! Een slagzin van mij wordt nog steeds gebruikt: 'Lekker weg in eigen land' van de NS. Daar heb ik destijds volgens mij maar vijfentwintig gulden voor gekregen." Op zijn vijftigste nam Frans afscheid van zijn baan bij de reproafdeling van de TU/e om fulltime voor zijn vrouw te kunnen zorgen. "Daar heb ik nooit spijt van gehad. Bovendien gaf het me ook de gelegenheid om andere dingen te ondernemen. Ik fiets veel en ik ga een keer per jaar met een groepje mensen skiën." Als getalenteerd kunstschilder geeft Frans al jarenlang tegen les in schildertechnieken.

Zijn grote passie momenteel is HDR artfotografie. "Ik ben lid van fotoclub de Gender en jaarlijks exposeren we onze werken. Onlangs was dat in de Heuvel Galerie waarbij ook mijn afbeeldingen hingen die ik van Eindhoven gemaakt heb."

Meer berichten