'Piepe' Major viert 40-jarig jubileum met dubbel feest

Zaalvoetbalvereniging Pipe Major - in de volksmond ook wel 'Piepe' Major genoemd - viert dubbel feest. Het 40-jarig jubileum wordt zaterdag 12 mei met alle leden en oud-leden gevierd in het Eindhovense Stadspaviljoen en vervolgens in september in het Schotse Edinburgh met 25 mannen.

EINDHOVEN - Pipe Major begon in 1976 in een wilde competitie in Son. Na één jaar in de Nederlandse Zaalvoetbalbond besloot de club in 1978 bij de KNVB te gaan spelen, omdat daar meer mogelijkheden lagen. Het bleek een goede zet, want de vriendenclub stootte door naar de regioklasse en daalde vervolgens weer keurig af naar de kelder, waar enkele weken geleden de laatste competitiewedstrijd werd gespeeld. "Dat allerlaatste potje hebben we op een fantastische manier afgesloten", vertelt Hans Liebregts (58).

"We werden in een eregalerij als legends onthaald door een heuse doedelzakspeelster met een volle tribune. We verloren wel met 8-1, maar aan verliezen zijn we de laatste jaren wel gewend. Die ene goal werd met een daverend applaus ontvangen." De club werd opgericht door oud-stadsprins Jan Vromans en zijn vrouw Sonny, beiden werkzaam in de drankensector. Zij wilden het onbekende whiskymerk Pipe Major promoten. Na hun overlijden nam zoon Jan het sponsorschap over. De familie Vromans zorgde voor de hechte sfeer, die dus al ruim veertig jaar stand houdt. De zaalvoetballers kwamen vooral voort uit de voormalige Eindhovense veldvoetbalverenigingen ESV en Woensel en waren veelal werkzaam in het onderwijs.

Speciaal

Voormalig basisschooldirecteur Gerard Grondhuis (64) reed de laatste vijf jaar nota bene op de vrijdagavond speciaal van Venlo naar Eindhoven om dat wekelijkse potje zaalvoetballen mee te maken.

Grondhuis: "Pipe Major begrijpt waar het in het leven om gaat. Samen een prestatie neerzetten en dan langdurig nakaarten in de derde helft. Ik zou het zo weer over willen doen." Voor het jubileum van zaterdag 12 mei is op eigen verzoek van de bond ook de KNVB uitgenodigd.

Meer berichten