'Muziek geeft een vitamineboost'

Muziek geeft een extra vitamineboost, dat is de stellige overtuiging van Rob des Bouvrie (72). Sinds zijn pensionering wil hij de positieve uitwerking op mensen van het muziek maken en muziek luisteren, zo veel mogelijk delen. "Het liefste ook in ziekenhuizen en voor mensen in een hospice. Muziek verbindt en haalt herinneringen op."

SON - Rob des Bouvrie kreeg zijn eerste accordeon toen hij 8 jaar was. "Het was een zogenaamd 12-bassertje. Ik volgde lessen bij de muziekschool. Mijn vader was een goede violist en vond muziek maken een serieuze zaak. Voordat ik 's morgens naar school ging, moest ik van hem een uur repeteren. Tijdens het scheren luisterde hij kritisch naar mijn prestaties."

In de loop der jaren leerde Rob zijn instrument door en door kennen. "Begin jaren 60 heb ik nog eens meegedaan met het Cabaret der Onbekenden en behaalde de zesde plaats. Later speelde ik in diverse accordeonorkesten, eerst voor de lol." Een arbeidzaam leven in de muziek zag hij echter niet zitten. "Dat veranderde toen hij zijn ICT-bedrijf verkocht en met pensioen ging. "Ik kwam in contact met gitarist Theo Spanjers en contrabassist Henk van Beckum. Samen vormen we Trio All-Round Music." Maar Rob wil ook iets voor de maatschappij doen en treedt tegen een onkostenvergoeding op als solist in zorginstellingen en voor de stichtingen Alzheimer Nederland, Met je Hart en Ons Thuis.

"Het is geweldig om te ervaren dat mensen, bijvoorbeeld met een ernstige vorm van dementie, daardoor opleven. Ze herkennen de melodietjes die ik speel en zingen soms mee. Dat geldt overigens ook voor mensen die door ziekte of ouderdom steeds eenzamer worden. Ze worden vrolijk van mijn muziek. Mijn repertoire is divers maar vooral de Franse chansons en Vals Musette zijn erg geliefd. Met het brengen van een vrolijke muzikale noot wil ik mensen een prettig muzikaal momentje bezorgen." Rob geeft overigens ook accordeonles. "Mijn oudste leerling is 79 jaar en wil graag voor zijn kleinkinderen wat liedjes kunnen spelen en ik moet zeggen, hij is een voortreffelijke leerling."

Voor meer info: desbouvrie.rob@gmail.com

Meer berichten