Circus Renz: 'Twee uurtjes genieten'

Wie vanaf Eindhoven zuid over de Rondweg richting Woensel of visa versa rijdt heeft afgelopen week natuurlijk de blauw/geel gestreepte circustent van Circus Renz International opgemerkt. De geur van zaagsel, het trekkende bestaan van circusartiesten, maar vooral de bewondering om mensen en vooral kinderen even uit hun dagelijkse beslommering te halen en onbezorgd te laten genieten, was de motivatie van Groot Eindhoven om er zelf ook een kijkje te gaan nemen.

EINDHOVEN - En eigenlijk begint het feest al op het moment wanneer je door de blauwe toegangshekken van het circusterrein loopt. Kinderen krijgen een opgewonden gevoel terwijl ouders en grootouders ongemerkt hun pas versnellen. Wanneer dan eindelijk de tentdoeken opzij geschoven worden en je de circustent mag betreden, probeert iedereen een zo'n gunstig mogelijk plekje te bemachtigen.

Want men is hier maar voor één ding gekomen: genieten! Wanneer iedereen zit, de muziek aanzwelt en het licht gedempt wordt tot een enkele spot, blijkt de dame die eerst nog achter de frisdranken- en snoeptent stond, een luchtacrobate te zijn, die hoog in de lucht het publiek trakteert op haar acrobatische kunsten.

In hoog tempo wordt zij opgevolgd door een jongleur die met maar liefst zeven ballen en zes knotsen de toeschouwer laat zien dat je ook zonder hulp van een computer of illusie maar met persoonlijke behendigheid mensen op het puntje van hun stoel kunt laten zitten. Een circus zonder dieren is voor velen geen echt circus. Maar ja olifanten, leeuwen, beren, tijgers en andere wilde dieren zijn al vele jaren taboe.

De paarden die het zaagsel in de piste laten opspringen, verrassen vooral veel kinderen wanneer ze opeens van dichtbij met eigen ogen zien dat deze viervoeters ook op hun achterste benen kunnen lopen. En wat te denken van de clowns, muzikale clowns deze keer. Met hun fratsen brengen ze iedereen aan het lachen.

Kamelen, paarden, runderen met indrukwekkende horens, pony's, evenwichtskunstenaars, jongleurs en luchtacrobaten weten zo'n twee uur lang het aanwezige publiek aan zich te binden. Tijdens de pauze mogen kinderen tegen een redelijke vergoeding op een pony rijden. Dit keer geen ouders die constant op hun telefoon kijken, maar deze uitsluitend gebruiken om al het moois wat ze zien te fotograferen.

De rode wangetjes van de kinderen bewijzen dat het circus nog een toekomst heeft. Wanneer we bij het verlaten van de circustent circusoma Helga van 86 tegen het lijf lopen, besef je dat een oude manier om je te laten amuseren weer even werkelijkheid werd aan de voet van de Eindhovense Karpendonkse Plas.

Of zoals een vader en moeder met twee kinderen liet weten: 'Het was twee uurtjes onbezorgd genieten!'

Circus Renz International is deze week nog van woensdag tot en met zondag te bezoeken.

Meer berichten