Legofan Tycho blijft maar bouwen

Noem het een mancave, maar dan zonder de bar (hoewel? daarover later meer). Of nee, het is meer een mennekescave. De 10-jarige Tycho uit de Generalenbuurt heeft op zijn zolder een hele stad van LEGO gebouwd.

EINDHOVEN - En niet zomaar een stadje, een echte metropool met vliegveld, kasteel, spoorlijn, winkelcentrum en natuurlijk politiebureaus. "Tijdens carnaval gaan alle auto's van de weg en is er een optocht." Op een grote tafel op de zolder van het huis heeft Tycho met wat hulp van de familie een echte stad gebouwd. En onder de tafel staan dozen vol met blokjes. Er is een museum met heel oude LEGO en in de ladekast liggen alle bouwboeken. Ja, hier hebben we te maken met een échte LEGO-fan.

Het begon allemaal met één pakket. Tycho heeft zijn eerste bouwwerk, een huis, nog staan. En dat riekte naar heel veel meer. Misschien is dit wel de grootste verzameling LEGO van Eindhoven. En daarom ook is het vast naar de zolder verkast, daar waar de mannen van de familie -opa en papa ook- samen heel veel uren met de blokjes spelen en bouwen. "Tijdens kerst bouwt Tycho een heel kerstdorp. Dan mag er LEGO naar beneden", aldus mama Chantal. En eigenlijk wordt de zolder ook al te klein. "Geef mij jouw kamer maar dan", lacht Tycho. Nee, de andere helft van de zolder is de mamacave. Goed, even terug naar de stad.

Laten we zeggen dat het een stad in het zuiden van Nederland is. "Tijdens carnaval gaan alle auto's van de weg en zet ik hekken ernaast voor de optocht." Daar zijn beelden van, zie de comments op onze Facebookoproep. Oja, en die optocht trekt dan langs een café met Dommelsch-logo. "Daar had papa nog een sticker van."

Beddentester

Aan de rand van de stad een vliegveld en een winkelcentrum. En zo blijf je maar kijken in de stad waar heel veel gebeurt. In de hoek een enorm Disney-kasteel. Er is een tankstation. Boven één van de straten zweeft een ontsnapte boef? Nou ja, met twee politiebureaus in de buurt zal die zo weer vastzitten. Een limousine rijdt door de straat en er is een filmploeg bezig met opnames. "Tycho moet het hier zelf schoonhouden", vertelt moeders. De burgemeester van Tychostad haalt zijn gemeentereinigingsdienst tevoorschijn: een echt werkende mini-Henrystofzuiger. Onder de straten vind je een klein LEGO-museum.

Hier stalt Tycho LEGO uit de oudheid. Als er een écht LEGO-museum in Eindhoven zou komen dan mag Tycho er de rondleidingen geven. Zou ie dat willen? "Nee, ik wil beddentester worden. Een droombaan", lacht hij. Zijn de stad en het museum dan nu af? "Er komt een ziekenhuis aan en ik wil nog wat huisjes bouwen."

Meer berichten