Een maand zonder alcohol verwoordt in blogactie #ikpas

Met de actie #ikpas heeft Damn Yo vijf jongeren tussen de 15 en 27 jaar uitgedaagd om in maart dertig dagen geen alcohol te drinken. Hun ervaringen brachten zij onder de aandacht in wekelijkse blogs. #ikpas is een landelijk initiatief waarbij het project van Dynamo Jeugdwerk is aangehaakt.

EINDHOVEN - Deelnemende blogger Dwayne Vrancken heeft het niet drinken als positief ervaren. De 24-jarige student journalistiek merkte dat zijn concentratie verbeterde. Hij stopte overigens al een week na Nieuwjaar met het drinken van alcohol, maar ging tijdens carnaval weer los. "Na schooltijd wordt er vaak een biertje of wijntje gedronken. Ik kreeg er last van tijdens het studeren. Het leek me goed om even een pas op de plaats te maken."

Het ging hem prima af, maar een carnaval zonder alcohol zag hij niet zitten. "Doordat ik eerder een maand geen alcohol had gedronken, kwamen die vier dagen carnaval extra hard aan. Toen merkte ik pas hoe verrot je jezelf voelt na een avondje stappen. Wat alcohol dus met je doet. Om maar te zwijgen over een droge mond, vieze smaak en de zware roes over je gedachten. Het was echt een eye-opener."

Het project Damn Yo probeert jongeren bewust te maken van hun alcohol- en drugsgebruik. "Hoewel je onder de achttien jaar geen alcohol mag drinken, gebeurt dat heus wel", zegt projectleider Boukje van der Zijden. "Maar het is juist niet cool om drank en drugs te gebruiken en helemaal de weg kwijt te raken." Damn Yo zet dat op de kaart met allerlei guerilla-acties, zoals #ikpas." Daarvoor worden leeftijdsgenoten ingezet. Lowie van Rooij is zo'n zogenoemde inspirator. "We werken met veel jonge mensen zoals ikzelf, zodat we anderen makkelijker bereiken. Ik ben van dezelfde leeftijd en spreek zodoende hun taal."

Wanneer je de blogs leest van Dwayne, Myrthe, Naomi, Wim en Agnes kun je constateren dat zij er heel verschillend mee zijn omgegaan. Voor de één kostte het wat meer moeite dan voor de ander. Uiteindelijk hebben zij het allen dertig dagen volgehouden. Hoewel Dwayne niet dagelijks alcohol tot zich nam, dronk hij gemiddeld toch tien biertjes per week. "Het bloggen heeft ervoor gezorgd dat andere jongeren zijn gaan nadenken. Daarmee is het doel van #ikpas bereikt."

Meer berichten