Bij bowls is het de bedoeling om de bowls zo dicht mogelijk naar de jack te laten rollen. Het doet denken aan jeu de boules en curling. (foto: Bert Jansen)
Bij bowls is het de bedoeling om de bowls zo dicht mogelijk naar de jack te laten rollen. Het doet denken aan jeu de boules en curling. (foto: Bert Jansen)

Bowls Club Eindhoven wil groeien

Bowls is een sport voor alle leeftijden. Desondanks bestaat de Eindhovense club enkel uit senioren. Dat heeft vooral te maken met het tijdstip waarop de leden bij elkaar komen, op dinsdagmiddag. Ook secretaris Jan Kraker betreurt dat. Hij doet er dan ook alles aan om anderen te enthousiasmeren, zodat er een avond- of weekendteam gevormd kan worden.

EINDHOVEN – Bij bowls is het de bedoeling dat spelers de ballen (bowls) zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal (jack) laten rollen. Het doet denken aan jeu de boules. "Zelfs curling is ervan afgeleid", licht Kraker toe. De sport is erg populair in Engeland. Daar wordt in Southampton nog altijd gespeeld op een bowlsbaan die dateert van 1299. Het was dan ook een Britse dame die Bowls Club Eindhoven in 2001 oprichtte. Samen met haar Nederlandse echtgenoot werd er destijds een demonstratie georganiseerd waar Kraker naartoe is gegaan. "Ik was meteen enthousiast en heb me ter plekke ingeschreven." Die bezieling is nooit meer weggegaan.

Bocht incalculeren
Het zwaartepunt van een bowlsbal ligt iets buiten het middelpunt. Wanneer een speler de bal loslaat om hem te laten rollen, maakt de bal een bocht richt de jack. "De kunst is dus om die bocht in je worp in te calculeren." Naast dat Kraker het spel erg leuk vindt, is het sociale contact met de leden voor hem belangrijk. Net als het weerzien met andere bowlsclubs in Nederland. "Als je ongeveer een jaar speelt ben je dusdanig geoefend dat je kunt meedoen aan allerlei toernooien."

De secretaris doet er alles aan om Bowls Club Eindhoven te laten groeien en anderen te enthousiasmeren voor de sport. De club telt nu 24 leden. "Dat is veel te weinig. Omdat we gedoemd zijn om overdag te spelen, groeit de club amper." Om extra leden te werven organiseerde hij eerder demonstraties in Winkelcentrum Woensel en bij Albert Heijn XL. Dat leverde vier extra leden op. Hij weet ook dat er in de accommodatie Aan de Meet nog ruimte is om twee keer per maand op zaterdag te spelen. Daardoor hoopt hij dat jongere spelers zich melden.

Meer berichten