Opperste concentratie tijdens de voorronde van de districtskampioenschappen schaken voor scholieren. (Foto: Rob Weekers)
Opperste concentratie tijdens de voorronde van de districtskampioenschappen schaken voor scholieren. (Foto: Rob Weekers) (Foto: Rob Weekers)

'Het leuke aan schaken? Winnen!'

Wie denkt dat schaken een denksport is voor bedaarde oude mannen, kwam afgelopen week bij Spilcentrum de Reigerlaan in Tongelre bedrogen uit. Daar gingen teams van veertien basisscholen uit Eindhoven, Best en Nuenen de strijd met elkaar aan op het schaakbord tijdens de zogeheten districtskampioenschappen. Opvallend: ook meisjes hebben de schaak omarmd.

EINDHOVEN - Was het voor aanvang van de wedstrijden nog een aangename chaos van door elkaar rennende en joelende deelnemertjes, tijdens de partijen was was het opvallend stil, en voerde het klikklak-geluid van het indrukken van de schaakklokken de boventoon. Voor sommige deelnemers was het niets meer dan een spelletje, anderen verplaatsten in opperste concentratie de stukken over het bord.

Plezier
Tussen de partijtjes door gingen de meest fanatieke schakers nog even om raad vragen bij begeleiders. Een van hen is Dolf Meijer, die tijdens de middag ook deel uitmaakte van de wedstrijdleiding. "Geweldig dat veel kinderen plezier hebben in schaken. Ik heb al aardig wat talentjes gezien. Vaak is het spel wat druistig, maar dat hoort bij de leeftijd." Een van zijn pupillen, Jibbe (7), komt enthousiast zijn winstpartij melden. "Wat er leuk is aan schaken?" Jibbe moet er even over nadenken. "Winnen natuurlijk!"

Ontwikkeling
Dat schaken zich mag verheugen in een toenemende populariteit weet ook de organisator van het treffen in Eindhoven, de Noord-Brabantse Schaakbond. Voor een deel is dat te danken aan het feit dat de sport ook online kan worden beoefend. Scholen schenken bovendien meer aandacht aan de sport met het besef dat schaken goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Directeur Geert Simons van Saltoschool Reigerlaan: "We zijn al een paar jaar met wat kinderen in de plusklas aan de gang onder schooltijd, maar nu hebben we in samenwerking met Korein schaakles opgestart voor alle kinderen die naschools wilden leren schaken. Leuk om te zien dat kinderen interesse hebben in de schaaksport."

Oogje
Tijdens de schaakpartijen houdt de wedstrijdleiders nauwlettend een oogje in het zeil of alles volgens de regels verloopt. "Is het nou mat of pat?", vraagt een schakertje zich hardop af. "Mat", besluit zijn tegenstander resoluut.
De teams van de Hasselbraam en de Klimboom bemachtigden een ticket voor het NK Schoolschaken op 16 juni in Utrecht. De teams van de Internationale School, het Karregat en de Klimboom plaatsen zich voor het Brabant Kampioenschap, 25 maart in Oosterhout.

Meer berichten