Olijfbomen

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van meneer Gevers:

Ik heb een olijfboom in de tuin staan en ook een laurierboompje in een pot. De olijfboom heb ik vanwege de vorst helemaal ingepakt in plastic folie, omdat die in de grond staat. De laurier staat in een pot, dus die heb ik tegen het huis beschut neergezet. Ik twijfel of dit voldoende is.

Antwoord:
Olijfbomen zijn niet helemaal winterhard in het Nederlandse klimaat. Ze behoren tot de mediterrane plantensoorten, net als de (keuken)laurier. Dit type plant kan gerust tegen een graadje vorst, maar bij matige vorst dient u wel maatregelen te treffen om vorstschade te voorkomen. Planten die verplaatsbaar zijn, zoals uw laurierboompje in pot, kunt u het beste in een vorstvrije ruimte stallen gedurende een vorstperiode. Een onverwarmde kamer in huis, een garage of geïsoleerde schuur is afdoende. Het mag zelfs een ruimte zonder daglicht zijn, wanneer u ze na de vorst weer zo snel mogelijk naar buiten brengt. Kamertemperatuur is veel te warm, omdat de potplanten dan direct gaan uitlopen en helemaal geen vorst meer verdragen.

Een mediterrane boom in de vollegrond verdient ook bescherming tijdens strenge vorst. Inpakken in plastic folie is daarvoor geen goede oplossing. Overdag kan het binnenin de folie behoorlijk warm en klam worden door de zon en daardoor kan schimmelvorming optreden. Gebruik daarom een ademende beschermdoek. Heel gemakkelijk zijn de plantenhoezen met een rits, die u over de plant kunt trekken. Ze zijn ook weer snel te verwijderen na de vorst. Hoewel een olijfboom groenblijvend is, zal deze na een vorstperiode een groot deel van zijn blad verliezen. Dit is een normaal verschijnsel, dus daar hoeft u niet van te schrikken. In het voorjaar zullen de nieuwe bladeren pas bij wat hogere temperaturen weer verschijnen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

www.tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten