Kleine krokusjes

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van meneer Hagenaars:

In mijn tuin bloeien allerlei bloembollen prachtig. Maar de kleine krokusjes die wel goed opkomen, komen niet tot bloei, maar vallen meteen om en verwelken. Wat is er aan de hand en wat kan ik er aan doen?

Antwoord: Krokussen zijn echte voorjaarsboden, die vanaf februari kunnen bloeien. De bloeitijd kan nogal variëren, afhankelijk van de wintertemperatuur en soort. De boerenkrokus (Crocus tomassinianus) is een veelgebruikte krokus met lichte lilakleurige bloemen. Grootbloemige krokussen, in de kleuren paars, wit en geel, met grote oranje meeldraden, bloeien vaak wat later. Bijzonder fraai is ook de botanische soort Crocus chrysanthus, met aan de buitenkant gestreepte donkergele bloemen. Krokussen zijn makkelijk bloeiende bolgewassen, die weinig anders verlangen dan een niet te natte, zonnige standplaats. Is de standplaats te vochtig, dan rotten de bollen weg en ik denk dat dit bij u het geval is. De natte winteromstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de wortels afsterven en de groei stopt. Vaak is het blad dan al wel boven de grond gekomen, omdat de bol veel energiereserves bevat. Dit is een verschijnsel dat ook bij andere voorjaarsbollen, zoals tulpen, voorkomt. Plant krokussen daarom op een goed drainerende plek in de tuin of in een plantenbak, waarbij u scherp zand door de potgrond mengt voor een goede waterhuishouding. Het gazon is een ideale standplaats voor de krokus, mits u met maaien wacht totdat het loof is afgestorven. De boerenkrokus wordt tot de stinzenplanten gerekend. Dit zijn veelal bol- en knolgewassen uit andere streken, die vanaf de late middeleeuwen werden meegenomen en aangeplant bij landgoederen en andere buitenplaatsen. Hier verwilderden deze planten, ze kunnen zich dus prima handhaven in het Nederlandse klimaat. Andere bekende stinzensoorten zijn wilde narcis, sneeuwklokje, boshyacint en lelietje-der-dalen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven). www. tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten
Shopbox