Brandweerman Thijs van de Wassenberg vindt het fijn om iets te betekenen voor de maatschappij. (foto Bert Jansen)
Brandweerman Thijs van de Wassenberg vindt het fijn om iets te betekenen voor de maatschappij. (foto Bert Jansen)

Naar top Kilimanjaro voor goed doel

Brandweerman Thijs van de Wassenberg is volop in training voor het goede doel. In september staat er namelijk een tocht naar de top van de Kilimanjaro op het programma. Inzet is de Josephat Torner Foundation Europe. De stichting zet zich in voor de rechten van de mensen met albinisme.

EINDHOVEN - Albinisme is een erfelijke aandoening waarbij er niet genoeg melanine wordt gemaakt. Deze stof zorgt voor de kleur van de ogen, de huid en het haar. In Tanzania worden worden in vergelijking met andere landen veel mensen met albinisme geboren. Zij worden echter niet geaccepteerd door de maatschappij en veelal weggestopt. Ook wordt er letterlijk op hen gejaagd, omdat een lichaamsdeel van een albino volgens 'toverdokters' geluk en rijkdom zou geven.

Aangrijpend verhaal

Pieter Staadegaard uit Gemert trekt zich het lot van albino's aan en richtte samen met de Tanzaniaanse mensenactivist Josephat Torner een stichting op. Pieter is tevens een goede bekende van Thijs. "Hij vertelde me over Josephat en dat heeft me zo aangegrepen dat ik heb besloten me in te zetten voor dit goede doel." Thijs keek de film In the shadows of the sun waarin Josephat een hoofdrol heeft. "Toen werd me pas echt duidelijk wat daar gaande is. Albino's worden weggestopt. Zij krijgen eten en verder niets. Er is geen liefde, geen aandacht en geen scholing. Het komt vooral door onbekendheid. Josephat gaat de strijd aan door ter plekke laan de bevolking uit te leggen wat er 'mis' met hem is, dat het gebrek aan melanine zorgt voor een witte huid en slecht zicht."

Als brandweerman in Eindhoven is het redden van mens en dier Thijs' doel. "Dat vind ik fijn om te kunnen doen, dat ik iets kan betekenen voor de maatschappij. Datzelfde gevoel heb ik bij dit doel. Ik wil hen helpen." Zodoende beklimt Thijs met zo'n 30 anderen de Kilimanjaro, een berg van 5.895 meter. De tocht van 8 dagen is ook een persoonlijke uitdaging, die hij voor dit doel graag aangaat. "Voor al de conditie moet goed zijn. Daarom gaat mijn training op de loopband nu al bergop."

Meer berichten