De (gratis) rondleiding voor blinden en slechtzienden vindt elke tweede zondag van de maand plaats. Er zijn ook rondleidingen voor doven en slechthorenden, mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers.
De (gratis) rondleiding voor blinden en slechtzienden vindt elke tweede zondag van de maand plaats. Er zijn ook rondleidingen voor doven en slechthorenden, mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers.

George Kabel, tot de verbeelding

Eindhovenaren en hun cultuurervaringen in de stad. Waar zijn ze door geraakt? Elke week een persoonlijk verhaal.

EINDHOVEN - "Mijn favoriete werk is het schilderij Untitled (Wroblewski, 2005) van Wilhelm Sasnal. Ik voel een sterke affiniteit met dit schilderij. Het raakt me, omdat ik mezelf erin herken. Toen ik blind werd, was de toekomst op dat moment ook zo donker als de nacht, zonder enig perspectief. Ook mijn hoofd was leeg. Wat nog bruikbaar was, kon bij wijze van spreken in een klein tasje. Toch 'zag' ik op een gegeven moment weer een lichtpunt. En dat was ik zelf!" George Kabel is kunstenaar en filosoof en op latere leeftijd blind geworden. Hij neemt regelmatig deel aan de speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden in het Van Abbemuseum. "Ondanks de beperkingen bleef er een scala mogelijkheden openliggen. Ik kon een keuze maken en mijn eigen toekomst gaan ontwerpen. Beeldende kunst ervaren bijvoorbeeld, door gebruik te maken van alle andere zintuigen! Sinds ik blind ben, ervaar ik zelden een gevoel van ontroering bij een schilderij in een museum. Een beschrijving is vaak een droge opsomming van details die weinig tot de verbeelding spreekt. Tijdens de rondleidingen heb ik ervaren dat het anders kan, en dat ik wèl nog ontroerd kan raken. Telkens het verrijkende ervaringen. Tijdens de rondleiding mogen we de kunstwerken aanraken met speciale handschoenen. Waar dit niet mogelijk is, worden alternatieve manieren geboden om de kunst te ervaren. Dit gebeurt onder andere door muziekfragmenten, taferelen die met behulp van een tableau vivant worden uitgebeeld of replica's en reliëfafdrukken van schilderijen die we mogen betasten. Bijzonder plezierig is ook, dat elke maand weer andere kunstwerken aan bod komen. De rondleiders geven aanvullende informatie en met hun prikkelende vragen dagen zij de deelnemers uit om met elkaar in gesprek te gaan over de kunstwerken."

Meer berichten