Toos de Bijl en Joke Leertouwer (rechts) bieden al veertig jaar een luisterend oor (foto: Bert Jansen).
Toos de Bijl en Joke Leertouwer (rechts) bieden al veertig jaar een luisterend oor (foto: Bert Jansen).

'Je betekent iets voor een ander'

Na zestig jaar is Sensoor (voorheen SOS Telefonische Huldienst) nog steeds een plaats waar mensen die willen praten een luisterend oor vinden. Joke Leertouwer en Toos de Bijl uit Eindhoven zetten zich al veertig jaar in voor de landelijke luisterlijn. "De mooiste gesprekken heb ik met mensen die de dingen op een rijtje willen zetten."

EINDHOVEN - "Het is mooi en zinvol vrijwilligerswerk", begint Joke Leertouwer het gesprek. "Je kunt iets voor een ander betekenen, maar krijgt er ook veel terug. Ik heb geleerd nederig te zijn." Toos de Bijl vindt dat er in die veertig jaar weinig is veranderd. "Alles groeit mee met de tijd. Mensen praten over dezelfde problematiek, maar op een andere manier. Eenzaamheid is nog altijd een veelvoorkomend onderwerp." Ze vindt het belangrijk dat ze aan de telefoon geen partij is. "In mijn eigen omgeving heb ik nogal eens een eigen mening. Aan de telefoon sta ik helemaal open voor de beller en luister ik zonder oordeel." Toos voert de mooiste gesprekken met mensen die willen toetsen of zij er goed over hebben nagedacht wat zij meemaken. "Dan kun je echt helpen om hen zelf te laten nadenken en te laten inzien of zij op de goede weg zijn of niet." Omdat Toos en Joke de bellers niet kennen, kunnen zij juist makkelijker praten over soms zware onderwerpen. Dat is andersom hetzelfde. "Natuurlijk zijn de gesprekken soms heftig", zegt Joke, "maar ik heb er nog nooit van wakker gelegen. Je denkt er nog wel eens over na, maar niet tobbend. Anders houd je het ook niet veertig jaar vol. Dat is anders wanneer het in je eigen omgeving gebeurt, zoals Toos al aangaf."

Voordat vrijwilligers aan de slag gaan, krijgen zij een gedegen training. "Je krijgt veel te horen dat je kan raken", licht begeleider Annemiek Ceelen toe. "Daar moet je de vrijwilligers goed op voorbereiden." Dat er aan de landelijke luisterlijn na zestig jaar nog steeds grote behoefte is, blijkt uit het aantal gesprekken dat wordt gevoerd. "Het aantal neemt nog steeds toe", weet Annemiek. "We zijn dan ook blij met vrijwilligers als Toos en Joke." Voor hun inzet zijn zij onlangs in het zonnetje gezet.

Meer berichten