Kakkerlakken

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Verkuijlen:

Afgelopen twee zomers heb ik last van beestjes in huis. Volgens experts zijn het veldkakkerlakken of bleke kakkerlakken. Weet u soms in welke vegetatie deze kakkerlak voorkomt? Hoe kan ik ze bestrijden?

Antwoord:
Kakkerlakken worden door veel mensen beschouwd als inferieure dieren. Ze staan bekend als plaaginsecten, die door hun aanwezigheid in gebouwen makkelijk ziektes kunnen overbrengen. In ons klimaat is de overlast van kakkerlakken binnenshuis beperkt, omdat deze dieren in constante warme en vochtige omstandigheden leven. Dat er in Nederland ook inheemse soorten van de kakkerlak voorkomen, is bijna niemand bekend. De bleke kakkerlak (Ectobius pallidus) is één van de vier soorten inheemse kakkerlakken. De andere zijn de noordse, heide- en boskakkerlak. Al deze soorten leven in de natuur op zandgrond. Kakkerlakken zijn te herkennen aan hun platte lichaamsbouw en aan hun lange poten met doorntjes erop. Ze hebben typische lange draaddunne voelsprieten, die bestaan uit allemaal kleine segmenten. Kakkerlakken hebben vleugels, die op hun rug gevouwen worden, maar bij veel soorten zijn deze vleugels niet meer functioneel. Soms kunnen de mannetjes wel vliegen en de vrouwtjes niet.

De inheemse kakkerlakken eten plantenresten en zijn overdag actief, in tegenstelling tot de uitheemse kakkerlakken, die alleseters en nachtdieren zijn. Deze laatste verstoppen zich overdag in spleten en kieren. De bleke kakkerlak kan binnenshuis niet overleven. Een doorsnee stadstuin is geen leefomgeving voor dit dier, dus u heeft er eigenlijk alleen kans op als u dichtbij bijvoorbeeld een heideterrein woont. Aan de zuidkant van Eindhoven komt de bleke kakkerlak voor op de Stratumse heide. Mochten er een aantal van deze kakkerlakken per ongeluk bij u in huis zijn beland, dan zullen ze maar kort overleven en in ieder geval nooit een plaag worden.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten