Stadsprins Positivo met zijn gevolg: Laurens, Jolijn, Tom en Meike. Foto: Bert Jansen
Stadsprins Positivo met zijn gevolg: Laurens, Jolijn, Tom en Meike. Foto: Bert Jansen

Stadsprins Positívo gek op dweilen

EINDHOVEN - Het is waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Lampegat: wie wordt de 'neie'. Maandenlang wordt erover gespeculeerd. Nieuwsgierigen kregen afgelopen zaterdag tijdens het Federatiebal in Parktheater Eindhoven het antwoord. Net na middernacht doorbrak Ivo Soetens de stilte en liet weten dat hij als Zijne Dorstlustige Hoogheid Positívo tijdens carnaval voorgaat in de polonaise.

Met als levenswijsheid 'Ut komt altijd goed' staat Ivo Soetens (36) positief in het leven. Desondanks rolde zijn prinsennaam Positívo niet direct uit de steek. "Nee, daar hebben we best lang over nagedacht", ontvouwt Ivo op de ochtend na het Federatiebal. "Onder meer Advocatius en Primitivo kwamen voorbij. We wisten het niet. Het is Positívo geworden, omdat ik zo ben. Punt." Advocatius verwijst naar Ivo's beroep. In het dagelijkse leven is hij advocaat en partner bij Reijnders Advocaten. "Die naam komt mij te pretentieus over. Dat wil ik niet. Het is carnaval hè."

Hoewel de opkomst van Positívo tijdens het Federatiebal gepaard ging met de housedreunen van dj Hardwell, gaat hij het liefst in polonaise met De Havenzangers of Snollebollekes. "Ik ben dol op traditionele carnavalsmuziek", bekent de stadsprins. "Bij deze roep ik dan ook iedereen op om tijdens carnaval 'Een paard in de gang' te draaien wanneer ik binnenkom", grapt hij. Nederlandstalige muziek is sowieso het genre waar hij graag naar luistert.

Stadsprins worden, is voor elke 'neie' een droom die uitkomt. Zo ook voor Ivo. Toen hij eind september werd gebeld met dé vraag aarzelde Ivo geen moment.

Whatsapp
"Harry van Hout belde me via WhatsApp. Zijn nummer stond niet in mijn telefoon, maar ik zag zijn gezicht op mijn scherm en dacht meteen 'het zal toch niet'. Ik was aan het werk en zat alleen op mijn kamer. Knettergek werd ik. Het was zo onwerkelijk maar tegelijkertijd ook fantastisch."

Positívo vindt het allerbelangrijkste om carnaval met z'n allen te vieren. "Met respect voor elkaar." Ieder jaar viert hij carnaval met zijn vrienden. "De optocht, het Wilhelminaplein, Stratumseind, de Markt. Ik ben gek op dweilen." Als stadsprins zal zijn carnaval dit jaar wat anders zijn. Een stadsprins heeft immers een strakke agenda. "Dat je geleefd wordt, is niet erg. Dat is mijn rol. Ivo doe er even niet toe. Ik wil vooral onbezorgd carnaval vieren en heb er natuurlijk erg veel zin in."

Als stadsprins doet Positívo het natuurlijk niet alleen. Tijdens het Lampegatse carnaval wordt hij omringd door de hofdames Jolijn Cuppen en Meike Castelijn en de adjudanten Laurens Weers en Tom Strang. Het clubke had de stadsprins in een oogwenk bij elkaar. "Met z'n vijven wordt het een onvergetelijk feest."

Meer berichten