Tessa (rechts) en haar moeder Judith.
Tessa (rechts) en haar moeder Judith.

Tessa bakt en sport zich een slag in de rondte

EINDHOVEN - Cakes bakken en spinnen: Tessa De Boysère deed de laatste maanden niet anders. De 24-jarige Eindhovense maakt zich op voor een fietstocht van maar liefst 400 kilometer. In Vietnam. Haar doel: geld inzamelen in strijd tegen kindhuwelijken in dat land. "Het streven is om kinderen langer in de schoolbanken te houden, zodat ze kunnen ontsnappen aan een ongewild huwelijk."

Door Willem Brouwer

Bliep. De lift stopt op de dertiende verdieping van een onlangs opgeleverde flat op Strijp-S. Tessa, gekleed in het zwart, lipstick op, de haren netjes, neemt plaats in haar brandschone appartement. Regendruppels tikken tegen het raam, dat uitzicht biedt op Strijp R. Tessa, dochter van een Franse vader en een Indische moeder, heeft het erg goed, wil ze maar zeggen. Daarom zet de in Woensel opgegroeide twintiger zich in voor Vietnamese meisjes.

Rondscheuren
"Ik wilde altijd al iets doen voor een goed doel. Dus besloot ik vorig jaar naar een informatieavond van Plan Nederland te gaan, een stichting die zich sterk maakt voor meisjes in ontwikkelingslanden." Tessa schreef zich in voor Cycle for Plan en zette een actie op poten. De bedoeling is om vooraf 4000 euro aan sponsorgeld op te halen. Eenmaal in Vietnam aanbeland - Tessa vertrekt op 6 maart - gaat ze 400 kilometer fietsen.

Maar het is meer dan op een mountainbike rondscheuren. Ook bezoekt ze in Vietnam projecten van Plan Nederland om met eigen ogen te zien wat daar gaande is. Wat betreft het sponsorgeld: Tessa heeft nog een maand de tijd om de laatste 1000 euro bijeen te sprokkelen.

Om de andere drie mille op te halen, kreeg Tessa's afzuigkap het de afgelopen maanden flink te verduren. Ze bakte (en bakt) naar hartenlust pandan cakes. "Een Indonesische, felgroene cake. Gemaakt met pandanbladeren!" Ze lacht een keer. "Ik denk dat ik samen met mijn moeder wel honderd cakes heb gebakken." Ook sport ze drie keer per week. Veel spinnen, zodat haar spieren er in maart klaar voor zijn. Allemaal voor de Vietnamese meisjes.

Meer berichten