De Vele Gezichten van Leo Thijssen. (Foto: Bert Jansen)
De Vele Gezichten van Leo Thijssen. (Foto: Bert Jansen)

Zestig plus? Echt wel! 'Ik wil tot mijn 75ste blijven werken'

EINDHOVEN - Leo Thijssen (61) is ongetwijfeld de benjamin in deze rubriek. Hij is er ook nog lang niet aan toe om van zijn pensioen te genieten. "Hoezo pensioen? Mijn hoofd zit nog vol met ideeën. Ik wil minstens tot mijn 75ste blijven werken. Daarna zien we wel weer."

Een ding is duidelijk: Leo Thijssen maakt zich totaal geen zorgen over zijn toekomst. In 2008 besloot deze straattheatermaker, entertainer en presentator (zeg maar: duizendpoot) zijn vaste baan van drie dagen in de week op te zeggen en zich volledig op zijn eigen entertainmentbedrijf, Leipe Leo, te storten. Zelf omschrijft hij zich als: twaalf ambachten, geen ongelukken. "Op de lagere school zei een juffrouw ooit tegen mij: 'Wanneer er een punt voor naar buiten kijken op het rapport zou staan, dan zou je hoog scoren.'" Leo was een buitenbeentje, dat bleek al snel. "Studeren was niet mijn ding. Ik ben visueel ingesteld, tekende graag en raakte gefascineerd door typetjes. Kooten en de Bie waren mijn grote inspiratiebron. Hun platen heb ik vroeger stuk gedraaid." Typetjes neerzetten bleek een gave te zijn, die ook Leo in zich had. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij zich tot volleerd straattheatermaker en entertainer. "Ik ben een perfectionist, alles moet kloppen", zegt hij daarover.

Om zijn vak nog beter te kunnen uitoefenen volgde hij pantomime-lessen (visueel theater) en leerde zichzelf het bespelen van enkele muzikale instrumenten. Zijn uitgebreide repertoire bestaat inmiddels uit twaalf typetjes inclusief het daarbij behorende dialect, waaronder perfect Haags en Vlaams. Daarbij werkte hij jarenlang parttime als activiteitenbegeleider van mensen met een beperking. "In 2008 en 2009 kreeg ik de kans mee te werken aan drie KPN tv-commercials. Dat werd een groot succes en ik besloot daaropvolgend helemaal voor mijn eigen bedrijf te gaan. Ik heb nu geen vast inkomen meer waarop ik kan terugvallen. Mijn werk is mijn leven. Weet je, ik ben nu 61 jaar en ik kan nog steeds spelen, want zo zie ik het. Dingen doen die ik leuk vind. Daar kan toch geen vaste baan tegenop", vraagt hij zich hardop af. "Ik ben nu bezig met een nieuwe act: MotorMuis, leuk en inspirerend. Wanneer mijn gezondheid het toelaat wil ik dit nog jaren blijven doen."

Meer berichten