Vriesgevaar

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw De Vries:

Het is deze weken zo'n zacht weer dat ik wel iets in de tuin wil doen. Kan ik nu nieuwe planten in de tuin zetten of potten zetten of ben ik te vroeg? Gaan deze planten dood als het alsnog gaat vriezen?

Antwoord:

U hoeft zich niet in te houden: bij zacht winterweer is er geen enkele belemmering om in de tuin aan de slag te gaan. De aanplant van bomen, struiken en hagen kunt u de hele winterperiode doen. Grotere struiken en bomen kunnen juist het beste verplant worden in de periode dat ze geen blad hebben. Voor groenblijvende struiken en coniferen geldt ongeveer dezelfde planttijd. In de winter zijn planten in rust en verbruiken ze nauwelijks water. Dit is een voordeel bij het aanplanten, want u hoeft de eerste tijd geen water te geven.

Alle winterharde, dus vorstbestendige planten, kunt u zonder problemen ook in de winter aanplanten. Ze kunnen niet bevriezen, omdat ze zelf een bescherming tegen vorst hebben ontwikkeld. De cellen bevatten een vorm van antivries, waardoor er geen ijskristallen in de cel kunnen ontstaan. Plantensoorten van warme streken hebben deze eigenschap vaak niet, waardoor ijskristallen de cellen lek prikken. De plant wordt dan slap en sterft af.

Schaft u nieuwe tuinplanten aan, pas dan op met planten die uit een verwarmde omgeving komen. De plant heeft zijn natuurlijke vorstbescherming dan al afgebouwd en zal met een vorstperiode schade oplopen. In dat geval is het beter om deze planten de eerste weken naar binnen te halen of af te dekken als het vriest. Ditzelfde geldt voor planten in potten. Als het streng vriest, koelen potten en plantenbakken snel af, waardoor wortels kunnen bevriezen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten