Jan van de Sande (70) Foto: Bert Jansen
Jan van de Sande (70) Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Zestig plus? Echt wel! 'De fiets gaat altijd mee op vakantie'

EINDHOVEN - Weert was zijn geboorteplaats, maar hij voelt zich een echte Eindhovenaar. 'Ik woon hier zo'n 50 jaar vlakbij het centrum en binnen de Rondweg. Dat is overigens voor mij essentieel, want op die plek voel ik me helemaal thuis.' Jan van de Sande (70) is altijd een druk bezet man geweest. Toch koos hij ervoor om op zijn 60ste de VUT in te gaan.

Van beroep is Jan socioloog met als specialisaties organisatiesociologie en zorg en welzijn. Meer dan dertig jaar was hij werkzaam in zorginstanties en netwerken waarin hij functies vervulde als staffunctionaris, hoofd P en O, hoofd Zorg en waarnemend directeur. Op zijn cv staan ook nog jarenlange bestuurs-, onderwijs- en presentatie-ervaring. 'Ik heb altijd met heel veel plezier gewerkt, maar toen ik de mogelijkheid kreeg eerder te stoppen, heb ik dat bewust gedaan. Op die manier kon ik ook meer tijd vrijmaken voor mijn hoogbejaarde ouders en vooral mijn kleinkinderen. Mijn grote hobby is fietsen. Ik geniet ervan om samen met mijn vrouw CorJanne langs de rivieren te fietsen, dat zijn prachtige tochten. Tijdens onze vakanties gaat de fiets altijd mee zelfs, ook als we naar Bali en Zuid-Afrika gaan, zelfs toen ik nog werkte. In Europa denk ik dat ik iedere berg inmiddels wel beklommen heb."

Naast golfen en het lezen van een goede roman is Jan ook maatschappelijk nog steeds actief. Zo is hij lid van de Henri van Abbestichting en daarin voorzitter van de werkgroep Ruimtelijke Kwaliteit. Ook is hij lid van projectgroep Strijp-S.

Jan was jarenlang actief in het onderwijs, als docent, bestuurlijk en het Eindhovense project Onderwijs=Kunst. In Café Wilhelmina is hij sinds jaar en dag kind aan huis: "Lange tijd als 'ideoloog' van de wielerclub, lid van het Wilhelmina Mannenkoor en Grootvorst van de carnavalsvereniging." En sinds 2015 is dit bezige baasje medeorganisator van burgerdebatten in Eindhoven. "Met onze debatclub 'Wij in de stad' hebben we in twee jaar tijd zes debatten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten nodigen wij burgers uit een kritische bijdrage te leveren aan de sociale kwaliteit in Eindhoven. Diverse onderwerpen komen aan bod, maar het startpunt ligt bij de burger zelf.'

Meer berichten