Tijdens het eerste Nederlands Silent Film Festival in Eindhoven krijgen de films begeleiding van een orkest.
Tijdens het eerste Nederlands Silent Film Festival in Eindhoven krijgen de films begeleiding van een orkest. (Foto: Silent Film Festival)

Eerste Nederlands Silent Film Festival in Pand P

Op 12, 13 en 14 januari vindt de eerste editie plaats van het Nederlands Silent Film Festival in Pand P Eindhoven in samenwerking met het EYE Filmmuseum. Een weekend lang worden er 'stille' of 'stomme' films vertoond uit de jaren '10 en '20 van de vorige eeuw. Speciale gast is filmhistoricus en Chaplin-biograaf David Robinson. Ook hij zal tijdens het festival een lezing zal verzorgen.

Geheel volgens de traditie zullen de films op het festival live worden begeleid, door internationaal gerenommeerde filmmusici, die de filmmuziek live bij de film improviseren. Dat vraagt een bijzondere combinatie van vaardigheden. De musicus moet vele stijlen beheersen, van klassiek tot romantisch tot impressionisme en expressionisme, maar ook jazz, de traditionele ragtime en alle mogelijke wereldmuziek, passend bij waar de film zich afspeelt. Daarnaast vraagt het ook veel kennis van filminterpretatie: ondersteunt de muziek de film en kan het zelfs een extra laag van betekenis toevoegen?

De artistieke leiding is in handen van filmpianist Daan van den Hurk, die films begeleidt op festivals door heel Europa.

Tijdens het festival zijn onder meer te zien: F.W. Murnau's FAUST (1926), comedies van Charlie Chaplin en Buster Keaton, de avonturenfilms Filibus (1915) en Rinaldo Rinaldi (1927) en de Nederlandse film HET GEHEIM VAN DELFT (1917). Meer informatie: www.nsff.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden