Logo grooteindhoven.nl


De Toonkunst en Vivace tijdens een gezamenlijke repetitie in Eindhoven. Foto: Bert Jansen
De Toonkunst en Vivace tijdens een gezamenlijke repetitie in Eindhoven. Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Aangrijpend muziekstuk voor vrede

Karl Jenkins' The Armed Man stond al een tijdje op het verlanglijstje van De Toonkunst. Die wens wordt nu vervuld. Samen met het Weerter koor Vivace en de koninklijke harmonie uit Thorn laat de Eindhovense koorvereniging op zondagmiddag 14 januari de 'mass for peace' klinken in het Muziekgebouw. Twee weken later doen de muzikanten het nog een keer over in het Franciscus Huis in Weert.

EINDHOVEN - Een willekeurig gesprek met een collega in de docentenkamer heeft ervoor gezorgd dat dirigent Ed Verschuren met 'zijn' koorvereniging De Toonkunst The Armed Man gaat uitvoeren. "Eigenlijk wilden we het stuk al eerder op de planken brengen. Het stond bovendien al langer op het verlanglijstje van de koorleden. Het was eveneens de wens van mijn collega's harmonie-orkest. Door dat gesprek zijn we tot elkaar gekomen." Omdat de harmonie twintig leden meer heeft dan De Toonkunst moest er worden gezocht naar een tweede koor. "Met onze 65 zangers en zangeressen kunnen we niet op tegen 85 muzikanten. Dat is niet in balans." De zoektocht naar een extra koor leidde de dirigent naar Weert. "Met Vivace hadden we ineens 120 zingende mensen en konden we plannen gaan maken."
"The Armed Man is een aangrijpend muziekstuk", zegt verenigingsvoorzitter Piet Weterings. "Bovendien wordt er synchroon een film vertoond waarin best wat oorlogsgeweld te zien is. Die is er door de componist bij gemaakt. We weten van andere uitvoeringen dat er wel eens mensen met dikke tranen in de zaal zitten." Verschuren: "Het is ook een mis voor de vrede." De dirigent legt uit dat componist Jenkins het stuk op verzoek heeft geschreven tijdens de millenniumvieringen, omdat de twintigste eeuw de meeste oorlogen van alle eeuwen kent. "Het raamwerk van The Armed Man is een klassieke liturgische dienst. Eromheen zijn er delen die de 'mass for peace' krachtig maken, zoals een stuk waarin een Imam spreekt. Het begin en eind zijn klein. Ertussenin klinkt chaos." Volgens Weterings zijn het zowel mooie lyrische melodieën als heftige klanken. "De beelden maken het extra intens. Voorts klinkt The Last Post. Dat is toch fenomenaal." Speciaal voor dit concert zocht de voorzitter contact met de Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost. Zodoende zit er een aantal veteranen in de zaal en verzorgt een generaal buiten dienst de opening. "De boodschap is dat we allemaal vrede willen in de wereld." Bovendien geeft De Toonkunst graag exclusieve concerten. "We hebben al veel huzarenstukjes gedaan in het verleden. Dit gaan we bijschrijven op ons lijstje met hoogtepunten. Met twee topkoren en een harmonie die Europees kampioen is, heb je drie geweldige ingrediënten voor een mooi product."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox