Minister Harbers in de simulator die vrijdag in Eindhoven is te zien. Links: Alexander Pechtold, directeur CBR.
Minister Harbers in de simulator die vrijdag in Eindhoven is te zien. Links: Alexander Pechtold, directeur CBR.

Drugsrijders achter het stuur

Algemeen

Hoe is het om onder invloed van drugs een auto te besturen? Voor de meeste mensen een lastig te beantwoorden vraag. Voor wie toch enigszins een indruk wil krijgen: komende vrijdag kunnen Eindhovenaren achter het stuur plaatsnemen in een simulator.

EINDHOVEN - Om het verkeer veiliger te maken, komen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR vanaf 1 april met twee nieuwe educatieve maatregelen: een ‘cursus drugs en verkeer’ en een ‘korte cursus gedrag en verkeer’. 

Deze cursussen moeten verkeersovertreders bewust maken van hun gevaarlijke gedrag, zodat zij in de toekomst keuzes maken die beter zijn voor de verkeersveiligheid van henzelf én anderen in het verkeer. Als de cursussen worden opgelegd komt dat bovenop de boete en het eventueel innemen van het rijbewijs van de overtreders door de politie.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en CBR-directeur Alexander Pechtold hebben begin maart in Den Haag het startsein gegeven voor de nieuwe cursussen. 

Het aantal mensen dat onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer blijft stijgen. En bij een derde van de dodelijke ongevallen is sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid. Vooral jonge, beginnende bestuurders nemen onder invloed van lachgas, cannabis of xtc deel aan het verkeer. De gevaren hiervan, zowel in de auto, op de scooter als op de fiets worden zwaar onderschat. De nieuwe cursus drugs en verkeer zal het eerste jaar naar verwachting zo’n 5.500 mensen bewustwording, verantwoordelijkheid en een verandering van het gedrag proberen bij te brengen.

In Eindhoven is de simulator vrijdag 31 maart te vinden vanaf 11.15 uur aan de Hoevenweg 20, en van 16.00 tot 20.00 uur aan het 18 Septemberplein.