De deuren staan open tijdens de Open Huizen Dag. FOTO: Pexels.
De deuren staan open tijdens de Open Huizen Dag. FOTO: Pexels.

Zonder afspraak huizen bezichtigen

Algemeen

Het is géén grap: De NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs) houdt zaterdag 1 april 2023 de NVM Open Huizen Dag. Geïnteresseerde kijkers zijn welkom om vrijblijvend en zonder afspraak huizen te bezichtigen tussen 11.00 en 15.00 uur.

EINDHOVEN - De Open Huizen Dag biedt een ideale gelegenheid voor huizenkopers in spé om hun licht op te steken, en met eigen ogen te zien hoe de huizenmarkt ervoor staat. Zónder vooraf een afspraak te maken een woning bezichtigen, dat is in een notendop de kracht van de Open Huizen Dag.

Zo kan via Makelaardij Henri Kox van 11.00 tot 15.00 uur een fraaie woning bezichtigd worden aan de Twickel 15 in Eindhoven. In Veldhoven kunnen mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis eveneens terecht bij Makelaardij Henri Kox. Van 11.00 tot 15.00 uur bij Alvenberg 9, en eveneens van 11.00 tot 15.00 bij Sint Servinuslaan 2.

Begrip

De NVM Open Huizen Dag is al meer dan 20 jaar een begrip op de huizenmarkt. Aan de laatste NVM Open Huizen Dag op 1 oktober 2022 namen 11.000 woningeigenaren deel die 55.000 bezoekers trokken.

De belangrijkste reden voor die populariteit is dat de Open Huizen Dag zowel huizenzoekers als -verkopers een unieke kans biedt. Voor wie een huis zoekt, is het heel aantrekkelijk om in de gewenste regio een aantal huizen zonder afspraak te bekijken en vergelijken. Dit geeft de kopers de mogelijkheid om de woning te bezichtigen en informatie te verzamelen voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Voor wie zijn huis wil verkopen biedt de NVM Open Huizen Dag de kans om zijn of haar woning aan een groter aantal geïnteresseerden te laten zien. Potentiële bezoekers kunnen een huis bezoeken en rondkijken op hun hun eigen tempo en eventuele vragen stellen aan de verkoper.

Chris van Zantwijk van de NVM legt het uit: “De NVM Open Huizen Dag bewijst zich al sinds 2008. Vrijblijvend diverse woningen kunnen bezoeken maakt onze NVM Open Huizen Dag zo populair. Sinds 2008 bezochten meer dan 2,6 miljoen mensen de deelnemende woningen. Op 1 april kan iedereen tussen 11.00 en 15.00 uur weer zelf huizen bezichtigen. Geheel vrijblijvend en zonder afspraak. Zo gemakkelijk is het.”

Uit onderzoek van de NVM blijkt dat 35 procent van de deelnemende woningen van het afgelopen najaar, vier weken later is verkocht. Van de woningen die niet hebben deelgenomen is in dezelfde periode procent verkocht.

Wensenlijst

Op zoek naar je droomhuis? Stel dan vooraf een wensenlijst op waar je nieuwe woning aan moet voldoen. Denk aan: het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, de nabijheid van winkels en scholen. Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen, en beperk een bezoek aan een maximum tijd. Oriënteer je online, bijvoorbeeld op Funda, naar woningen die in aanmerking komen qua prijs en locatie.

De NVM, is een belangenorganisatie voor ruim 4.300 aangesloten makelaars en taxateurs. De NVM is onderverdeeld in de vakgroep Wonen, Business en Agrarisch & Landelijk.

nvm.nl/wonen/nvm-open-huizen-dag

Van de redactie

Met eigen ogen te zien hoe de huizenmarkt ervoor staat