Schoolpleinen in Eindhoven gaan er binnenkort een stuk groener uitzien. FOTO: PixaBay.
Schoolpleinen in Eindhoven gaan er binnenkort een stuk groener uitzien. FOTO: PixaBay.

Schoolpleinen in Eindhoven worden een stuk groener

Algemeen

Verschillende basisscholen in Eindhoven gaan komende periode actief aan de slag met het vergroenen van het schoolplein. Wethouders Rik Thijs (Klimaat en Energie) en Stijn Steenbakkers (Onderwijs en Economie) staken afgelopen maandag de handen uit de mouwen samen met leerlingen van de EBS Online aan de Jasonstraat 1in Eindhoven. Daar wordt het schoolplein vergroend. Meerdere basisscholen volgen.

EINDHOVEN - Voor het vergroenen van schoolpleinen bij basisscholen in Eindhoven heeft de gemeente de subsidieregeling ‘Gezonde en groenblauwe schoolpleinen’ uitgerold. Eindhovense basisscholen konden een plan indienen voor deze regeling voor een bedrag van maximaal  40.000 euro. Een van de voorwaarden is dat tenminste de helft van de schoolpleinen onverhard wordt ingericht.

Zes basisscholen hebben de subsidie al toegekend gekregen en kunnen aan de slag. Naast EBS Online zijn dat basisscholen Fellenoord, De Handreiking, Cornelis Jetses, ’t Slingertouw Grasrijk en De Springplank. De komende tijd kan dit aantal verder groeien. Tot nu toe zijn er nog 12 aanvragen in behandeling.

Een toename van het aantal gezonde, groenblauwe schoolpleinen in de stad is belangrijk, zodat kinderen volop de ruimte krijgen om te spelen in een uitdagende, natuurlijke en groene omgeving. Dit prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert kinderen ook over het belang van de natuur. Ook kunnen schoolpleinen worden ingezet als buitenleslokaal en kunnen kinderen uit de buurt het na schooltijd gebruiken als speelplek.

Ook basisschool EBS Online zet zich in om kinderen op te laten groeien in een fijne, gezonde en groene omgeving. Met het plan voor het nieuwe schoolplein wil EBS Online de mogelijkheid bieden om kinderen in contact te brengen met natuur, waardoor ze er meer respect voor krijgen en er zorgzamer mee omgaan. De leerlingen mogen meedenken over de invulling van het nieuwe groene schoolplein. 

Ook zorgen voor de natuur op het schoolplein is een onderdeel van het initiatief. Bijvoorbeeld door kinderen te laten water geven, snoeien en plukken. Op het schoolplein is veel ruimte voor struiken, planten en bomen. Dit zorgt voor biodiversiteit. Dieren als vogels en egels vinden er een schuil- of nestelplek. Het groene schoolplein draagt bij aan het in balans brengen en houden van natuur. Door veel groen en minder tegels is er bovendien meer ruimte voor regenwater om de grond in te zakken.

Biodiversiteit

Van de redactie

Schoolpleinen kunnen worden ingezet als buitenleslokaal

Afbeelding