Gerard Philips, grondlegger van een concern dat zijn stempel zou drukken op Eindhoven. FOTO: Philips Museum.
Gerard Philips, grondlegger van een concern dat zijn stempel zou drukken op Eindhoven. FOTO: Philips Museum.

Een eerbetoon aan Gerard Philips

Algemeen

Het Philips Museum opent op woensdag 5 april de nieuwe tentoonstelling Gerard. Een tijdelijke expositie die een inkijkje biedt in het denken en doen van de oprichter van Philips én in zijn handgeschreven notitieboekje uit 1893. 

EINDHOVEN - Met oog voor techniek, ondernemerschap en medemens was Gerard een bijzondere man die meer dan 130 jaar geleden de basis legde voor het innovatieve bedrijf dat uitgegroeide tot wereldwijd concern. Tot op de dag van vandaag is Gerard een inspirator voor toekomstige generaties.

Gloeilamp

Gerard Philips (1858-1942) was een ingenieur en technicus, maar had ook een enorm gevoel voor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gerard startte in 1891 met behulp van zijn vader een gloeilampenfabriek in hartje Eindhoven, waarin tegenwoordig het Philips Museum gevestigd is. Hij onderscheidt zich al gauw van andere fabrikanten, die vaak complete elektrische installaties leveren. Gerard ziet een concurrentievoordeel door verregaande specialisatie en massafabricage van één enkel product: de gloeilamp.

Gerard concentreert zich op het efficiënt vervaardigen van een hoogwaardige gloeidraad, de montage van de lampen en de verdere mechanisatie van het productieproces. Ook speelt hij telkens in op nieuwe ontwikkelingen en baanbrekende innovaties. Deze aanpak legt de basis voor toekomstig succes. Gedurende zijn hele werkzame leven blijft Gerard zich bezighouden met de kwaliteit van fabricageprocessen. Zijn motto is: ‘Als de kwaliteit er is, komt de kwantiteit vanzelf’.

Ter ere van de 130-jarig bestaan van Philips heeft het bedrijf als eerbetoon aan innovatie en menselijkheid een kunstwerk van Gerard geschonken aan de gemeente Eindhoven. Het 7-meterhoge kunstwerk wordt op maandag 15 mei onthuld op de tijdelijke locatie in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T. 

Tentoonstelling Gerard is te bezichtigen vanaf 5 april, de dag waarop het Philips Museum precies tien jaar bestaat. In 2013 werd door voormalig koningin, Prinses Beatrix, het Philips Museum geopend in het monumentale pand aan de Emmasingel in Eindhoven. In de afgelopen tien jaar is het Philips Museum uitgegroeid tot een volwaardig en modern bezoekersattractie waarin zowel jong als oud wordt meegenomen in het verhaal van het bedrijf.

Met de tentoonstelling Gerard kan het grote publiek kennis maken met de grondlegger van het Philipsconcern. Bezoekers kunnen digitaal bladeren door een uniek en goed bewaard gebleven handgeschreven notitieboekje van Gerard uit 1893. Veel van Gerards fysieke objecten zijn verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Het notitieboekje is echter bewaard gebleven. Het is dan ook zeer bijzonder dat dit notitieboekje nu voor iedereen is in te zien. Zo komen bezoekers nóg dichter bij de gedachtewereld en de experimenten van Gerard Philips.

Van de redactie

Bijzonder dat notitieboekje voor iedereen
te zien is