Aan het werk voor expositie De Nacht Wacht. FOTO: Roberto Bogers.
Aan het werk voor expositie De Nacht Wacht. FOTO: Roberto Bogers.

Expo De Nacht Wacht in Van Abbe

Algemeen

In het Van Abbemuseum vindt op 24 maart de opening plaats van expositie De Nacht Wacht. Het geheel wordt gevormd door een eigentijdse verbeelding van Eindhovenaren waarin de nacht een belangrijke rol speelt. 

EINDHOVEN - Enkele vragen waar de deelnemers zich mee bezighielden: wat doet de nacht met jou? En wat gebeurt er als ‘de nacht wacht’? Dat is niet vanzelfsprekend in een warm en veilig huis. Verschillende stadsbewoners uit Eindhoven deden mee en verbeeldden hun antwoord op die vragen in zeven eigentijdse silhouetten van de beroemde ‘Nachtwacht’. 

Tijdgeest

Zowel jong, oud, arm, rijk, op de vlucht, op straat levend of juist veilig gesetteld werkten mee aan de kunstwerken. In het bijzondere project De Nacht Wacht portretteren uiteenlopende mensen zichzelf in een nieuwe versie van dit geliefde schilderij. Daarmee creëerden ze een nieuwe verbeelding van de huidige tijdsgeest. Precies zoals Rembrandt dat met zijn Nachtwacht ook ooit deed. 

Onder andere deelnemers van Neos en Springplank, bewoners van Lunet, GGzE De Boei-Kunst, Oekraïense vluchtelingen en kinderen werkten mee aan de expositie, onder begeleiding van kunstdocenten van CKE.

Het project is een samenwerking van HK1 (onderdeel van Neos), Van Abbemuseum en CKE. Ieder vanuit eigen kwaliteit en expertise, zo heet het. Voor dit project werden ook andere partners en stadsbewoners uitgenodigd om mee te doen, om zo een divers beeld van ‘De Nacht Wacht’ te creëren.

Er werd gewerkt met stoffen, verf, krijt en batik technieken. Ook konden liefhebbers meedoen aan spoken word en theaterworkshops. Het stimuleren van creativiteit zorgt voor een uitlaatklep en leidt tot persoonlijke ontwikkeling, plezier én het ontdekken van eigen talenten. Dit project biedt een podium om die talenten te laten zien. Bovendien draagt het bij aan doorbreken van stigma’s.

vanabbemuseum.nl

De Nacht Wacht wordt op vrijdag 24 maart om 15.00 uur geopend in het Van Abbemuseum, met performances van de deelnemers, livemuziek en een fotoreportage. De expositie is van 24 maart tot en met 10 april voor iedereen gratis te bewonderen in het Van Abbemuseum. Vervolgens reist de expositie door naar andere plekken in de stad, zoals CKE en HK1.


Opening

Een nieuwe verbeelding van de huidige tijdsgeest

Van de redactie