De piano speelde een belangrijke rol in de reis die de Eindhovense componist David Hordijk maakte. FOTO: Eline den Hond.
De piano speelde een belangrijke rol in de reis die de Eindhovense componist David Hordijk maakte. FOTO: Eline den Hond. Eline den Hond

Naar het einde van de aarde met David Hordijk

Algemeen

De Eindhovense componist David Hordijk liep van Helmond, via Santiago de Compostella, naar het Spaanse Finisterre, letterlijk ‘het einde van de aarde.’ Hordijk vertelt woensdag 29 maart over zijn belevenissen de Remonstrantse Kerk aan de Dommelhoefstraat 1 in Eindhoven.

EINDHOVEN - Na vier maanden en 2500 kilometer arriveerde Hordijk bij de kliffen van Finisterre, maar niet alleen. Via crowdfunding kwam zijn piano ook daar om een concert te kunnen geven. 

Tijdens de voorstelling in Eindhoven vertelt David over zijn avontuur. Ondersteund door zijn eigen pianocomposities en prachtige beelden van onderweg neemt hij toehoorders mee op zijn immense reis. 

Hordijk: “De intentie van mijn tocht is altijd geweest om vrijer te worden. Als je zo lang wandelt hebt je een grote afstand tot je normale leven waardoor je veel gemakkelijker ziet wat nou echt belangrijk voor je is. Het hele avontuur heeft me veel meer vertrouwen gegeven in wat het leven ook maar brengt.”

“Natuurlijk was er op de tocht genoeg tegenslag, vallen en opstaan. Nog veel meer was er echter magie en onverwacht groot en klein geluk. “Na weken door te regen te ploeteren klopte ik met een andere pelgrim aan bij een abdij voor een droge slaapplek. Daar trof ik echter de burgemeester van het nabijgelegen plaatsje. Ze waren nog aan het opruimen van een festival de dag ervoor. Daardoor waren er schalen vol met eten over. Er werd zelfs een fles champagne opengetrokken. We kregen een luxe kamer om in te slapen en er was ook nog eens een vleugel piano waarop ik een klein concert heb gegeven. Dat soort magie kom je onderweg tegen.”

Het verhaal is niet compleet zonder alle betekenisvolle ontmoetingen en alle vriendschappen. “Stel je eens voor dat je vrienden hebt die letterlijk naar het einde van de wereld voor je gaan en ook nog eens je piano (een gevaarte van 200 kilo) meenemen. Ik vraag me nog steeds wel eens af waar ik ze aan te denken heb.”

Het optreden van David Hordijk, waarin hij zijn reis omlijst met verhalen en muziek, is te zien op woensdag 29 maart in de Remonstrantse Kerk, Dommelhoefstraat 1A, Eindhoven. Inloop: 20.00 uur; aanvang: 20.15 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Gratis toegang

Van de redactie

‘Intentie van mijn tocht was om vrijer te worden’