Jochem en Yvette van Herberg Oud Eindhoven, een van de weinige bruine kroegen op het Stratumseind. FOTO: Bert Jansen.
Jochem en Yvette van Herberg Oud Eindhoven, een van de weinige bruine kroegen op het Stratumseind. FOTO: Bert Jansen.

‘Trots dat we dit mogen voortzetten’

Algemeen

Het Stratumseind gaat flink op de schop. Voor ons reden om in het hart van deze beroemde stapstraat te duiken, samen met de ondernemers van toen en nu. Deze week met Jochem van den Hurk (51) en Yvette Strijbosch (33) van Herberg Oud Eindhoven.

EINDHOVEN - “Oud Eindhoven is een begrip; sommigen vieren hier al veertig jaar carnaval. Zij kwamen hier al toen Jantje van der Heijden nog eigenaar was. En later, toen Jacko van Veghel en Nicole hier zaten.” Sinds twee jaar zijn Jochem en Yvette het gezicht van Oud Eindhoven, het oudste café van Stratumseind en een van de weinige bruine kroegen in de straat.“

Rijke historie

“Weet je wat zo mooi is? Roel van der Heijden, de kleinzoon van Jan, komt hier geregeld een pilsje pakken. En Jacko staat nog altijd voor ons klaar met raad en daad. Dat geeft een heel fijn gevoel. Wij zijn trots dat we een kroeg met zo’n rijke historie mogen voortzetten”, vertelt Jochem.  Zelf loopt hij al heel wat jaartjes mee op Stratumseind. “Natuurlijk ging ik hier veel op stap. Van donderdag- tot zondagavond en dan op maandagochtend je boekentas uit het café halen want die lag daar nog”, lacht hij.

Zijn eerste horecaervaring deed hij begin jaren ’90 op bij De Kram, waar hij een jaar of tien een bijbaan had. “Ik begon bij René Lucassen, die De Kram in 1987 opende. Een strenge leermeester, maar wel iemand die voor je door het vuur ging. Er liggen daar zoveel mooie herinneringen en ik heb er veel vriendschappen aan overgehouden. Nu, ruim 35 jaar later, komen hier gasten die ik nog ken van De Kram.”

Na zijn studie zei Jochem de horeca vaarwel en had twintig jaar een loopbaan op het gebied van Onderwijs, Arbeid en HR. “Tien jaar geleden stopte ik daar rigoureus mee. Ik wilde alleen nog werk doen wat ik écht leuk vond. Mijn leaseauto, laptop en maatpak verruilde ik voor een spijkerbroek, dienblad en biertap.”

Hij werkte als bedrijfsleider van Café De Bel in Valkenswaard: “Van mijn goede vriend Marc Glaser. Hij nam later Oud Eindhoven over van Jacko. Ik wilde hier heel graag als zelfstandige werken. Marc heeft ons daarin ontzettend geholpen.” Yvette knikt: “Toen Jochem zijn plan vertelde, zei ik meteen: ja, dat moet je doen. Ik had direct een goed gevoel bij dit café”.

Sindsdien runt het stel samen deze bruine kroeg: “Met veel plezier”, glimlacht Yvette. “De ondernemers hier zijn één grote familie. Heb je wisselgeld nodig, of ijs, dan staat er altijd iemand voor je klaar. We zijn concurrenten van elkaar maar vinden het ook belangrijk dat Stratumseind een begrip blijft.”

Jochem: “Deze straat heeft nog steeds een enorme aantrekkingskracht, zeker bij toeristen. Voor de Eindhovenaar is het misschien vanzelfsprekend, maar het blijft bijzonder dat er zoveel verschillende horeca zit op zo weinig vierkante meters. Als straks de herinrichting van de straat klaar is, met meer groen, en de gezellige terrasjes weer buiten staan, dan wordt het hier nóg beter”.

Marjolein van Hoof

‘Mijn leaseauto verruilde ik voor een dienblad’