Jos Feijen en Eefke Boelhouwers tijdens een talkshow van de eerste editie van HMV. FOTO: Patrick Spruytenburg.
Jos Feijen en Eefke Boelhouwers tijdens een talkshow van de eerste editie van HMV. FOTO: Patrick Spruytenburg.

Hybrid Music Vibes in de reprise

Algemeen

De Effenaar maakt zich op voor een tweede editie van het Hybrid Music Vibes programma: Hybrid Music Vibes #2: op zoek naar de toekomst van muziek! 

EINDHOVEN - In de tweede editie van het programma gaat een nieuwe lichting artiesten op zoek naar innovatieve ideeën, nieuwe geluiden en grensverleggende ervaringen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Ervaringen

Aan Hybrid Music Vibes nemen vijftien diverse artiesten deel, waaronder De Toegift, Julia Sabaté en Prxple Jazz. Directeur Effenaar Jos Feijen: “We hechten met het Hybrid Music Vibes programma veel waarde aan deelname van uiteenlopende artiesten, in genre, maar ook in ervaringen met technologie, juist om te laten zien dat nieuwe technologieën voor iedere artiest kansen biedt. Door het programma willen wij artiesten helpen een bredere visie te ontwikkelen op de toekomst van hun muzikale content, én hun live en digitale performances.”

Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten, iedere bijeenkomst start met een kennissessie gevolgd door een workshop. In de kennissessie zullen sprekers als Raynor de Groot en Tim van der Zalm de deelnemende artiesten informeren over de kansen die het gebruik van nieuwe technologieën biedt, bijvoorbeeld in relatie tot ‘fan-engagement’. 

In de workshop worden de artiesten vervolgens uitgedaagd om dit toe te passen in hun eigen werk, waarbij zij toewerken naar een concept. Na afloop van het programma zullen de artiesten dit concept pitchen en wordt samen met de programmapartners én met het publiek een aantal artiesten geselecteerd om hun concept te realiseren.

In de nasleep van de pandemie nodigde de Effenaar afgelopen jaar zestien muzikanten uit om de hybride wereld te verkennen tijdens de eerste editie van Hybrid Music Vibes - mogelijk gemaakt door Innovatielab (een regeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en ClickNL) en Stichting Cultuur Eindhoven. Talent uit de regio kon leren over het gebruik van nieuwe technologieën, experimenteren met uiteenlopende technieken, én werd de artiesten ook de mogelijkheid geboden om eigen concept te realiseren. Met als doel om de artiest nieuwe mogelijkheden aan te reiken voor expressie, en daarmee de totstandkoming van een nieuwe relatie met het publiek, en dus mogelijke verdienmodellen. Vrijwel alle artiesten die deelnamen aan Hybrid Music Vibes zagen de mogelijkheden van bijvoorbeeld digitale technieken als ‘streaming’, waarmee de beperking van tijd en plaats wordt opgeheven. Toch worstelden veel artiesten met het toepassen hiervan in hun eigen werk. Reden voor Effenaar om het programma opnieuw te organiseren. 

Feijen sluit af: “Wij zijn ervan overtuigd dat dit programma bijdraagt aan de noodzakelijke ontwikkeling van artiesten, maar ook de muzieksector in zijn geheel, om deel uit te kunnen maken van de hybride toekomst.”

Van de redactie

Leren over het gebruik van nieuwe technologieën