Jo Segers achter de bar van zijn Café Tipsy Duck. Afgelopen september verkocht hij na 36 jaar Café Santé. FOTO: Bert Jansen.
Jo Segers achter de bar van zijn Café Tipsy Duck. Afgelopen september verkocht hij na 36 jaar Café Santé. FOTO: Bert Jansen.

‘Ik blijf altijd van dit straatje houden’

Algemeen

Het Stratumseind gaat momenteel flink op de schop. Voor ons reden om in het hart van deze beroemde stapstraat te duiken, samen met de ondernemers van toen en nu. Deze week met Jo ‘Santé’ Segers (68).

EINDHOVEN - “Ik ben overal geweest -Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika, heel Europa- maar zoiets als het Stratumseind heb ik nergens gezien. Het is uniek in de wereld. Ik blijf altijd van dit straatje houden; er ligt zoveel historie van mij.”

Geen flauwekul

Zijn eerste horecaervaring deed Jo op in 1978. “Ik studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Nijmegen en werkte in het weekend bij Café Bonaparte van Willy Mangelmans. Willy was een aardige vent, maar streng: je moest goed werken, geen flauwekul. Veel barkeepers hebben bij hem het vak geleerd en zijn later voor zichzelf begonnen.”

Hetzelfde geldt voor Jo. In 1983 opende hij samen met Hans Verdonk het café naast Bonaparte. “We noemden het De Nap. Het kroegje was te klein, het heeft maar anderhalf jaar bestaan.” Later viel hun oog op het pand aan het Stratumseind 40. Daar openden ze in 1986 Café Santé, wat ze een paar jaar later flink uitbouwden.

“We begonnen als rustig bruin café, maar het werd op vrijdagmiddag steeds drukker op Stratumseind met scholieren. Ook bij ons kwamen ze binnen, gooiden hun schooltassen in de hoek en kochten een glas bier. Dat mocht nog op je zestiende. Als snel stonden we met acht man achter de bar. Het begon echt goed te lopen, dat ging vanzelf.”

Het was ook de tijd waarin nieuwe initiatieven ontstonden. “Aloys nam daarin het voortouw. Bijzonder aardige man. Hij kwam met de eerste Kamelenrace. Wat een sensatie en zo ontzettend druk!” Jo lacht: “Ik weet nog dat één kameel rechtsaf sloeg en de trap opliep bij de Krabbedans”.

In 1997 openden Jo en Hans een tweede kroeg: de Tipsy Duck. “Voorheen ‘t Bierwinkeltje van Pietje Buijtels. We hebben het direct uitgebouwd. Dat was Hans z’n ding: verbouwen was zijn lust en zijn leven. In 2000 kochten we het pand ernaast, de oude Herenkapper, nu de Little Duck. Zes jaar later overleed Hans.”

De belangrijkste horecalessen die Jo in al die jaren heeft geleerd: “Wees zuinig op je klanten, bedenk wat voor soort publiek je wil aantrekken en leid je mensen goed op. Heb je slecht personeel, dan ligt dat aan jezelf. En belangrijk: je krijgt het niet voor niets. Wij zijn bijvoorbeeld als een van de weinige kroegen altijd overdag al open geweest.”

Mooie tijden

Tegenwoordig woont Jo grotendeels in zijn geliefde Spanje. “Ik hoef zelf niet meer te ondernemen. Ik verhuur de Tipsy Duck aan mijn broer Raymond en zijn compagnon Egmont. Café Santé verkocht ik afgelopen september. Op een gegeven moment moet je iets afsluiten”, vindt Jo. “Het waren mooie tijden en ik heb de herinneringen, dat is voor mij genoeg.”

Marjolein van Hoof

‘Heb je slecht personeel, dan ligt dat aan jezelf’