Joes Janmaat (links) van Studio Sociaal Centraal in Eindhoven tekende voor het ontwerp van het doosje B/ox. FOTO: Rik Dijkhoff.
Joes Janmaat (links) van Studio Sociaal Centraal in Eindhoven tekende voor het ontwerp van het doosje B/ox. FOTO: Rik Dijkhoff. Rik Dijkhoff

Een avond vol knuffelhormonen

Algemeen

Je lekker voelen en beter om kunnen gaan met stress, én verdwalen in elkaars ogen. In Kade Clubhuis aan de Kanaaldijk-Noord staat donderdag 23 maart het evenement B/ox op het programma, bedoeld voor studenten in Eindhoven. 

EINDHOVEN - Seksuologen met Twee en Studio Sociaal Centraal presenteren dan de zogeheten B/ox, een doosje boordevol aandacht, zoals het cryptisch wordt omschreven. Een avond rondom lekker in je vel en hoofd zitten, zo heet het. Een belangrijke rol is weggelegd voor oxytocine, een stofje dat door het lichaam kan worden aangemaakt, en dat ook wel bekend staat als het knuffelhormoon.

Joes Janmaat van Studio Sociaal Centraal in Eindhoven tekende voor het ontwerp van het doosje B/ox, dat ook wel omschreven kan worden als een mentaal zelfzorg pakket. Tijdens de avond worden seksualiteit en intimiteit bespreekbaar gemaakt. Janmaat omschrijft het als een ‘begeleide knuffelmeditatie’. 

“Daarnaast komt ook mentaal welzijn aan bod”, licht Joes Janmaat toe. Het initiatief vindt zijn oorsprong in de coronaperiode waar letterlijk anderhalve meter afstand van elkaar houden de norm was. “Van huidhonger naar het elkaar weer mogen aanraken. Waarom dat zo belangrijk is, willen we proefondervindelijk laten zien.”

Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf jongeren jaarlijks kampt met psychische problemen. Met de toenemende prestatiedruk, sociale verwachtingen, groeiende kansenongelijkheid en de corona-crisis lijkt dit aantal alleen maar te stijgen. “Tijdens het B/ox event maken we thema’s als stress en prestatiedruk bespreekbaar”, zegt Janmaat. “Het wordt vooral een leuke en relaxte avond”, met veel ruimte voor experimenteren.” 

sociaalcentraal.studio/b-ox