Afbeelding

Diëtisten in de grote steden

Algemeen

Diëtisten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze grote steden Eindhoven en Rotterdam. Zij zorgen ervoor dat mensen bewuster omgaan met hun voeding en helpen hen om gezonder te leven. Maar hoe is het beroep diëtist eigenlijk ontstaan en welke ontwikkelingen hebben zich de afgelopen jaren in deze branche voorgedaan?

De geschiedenis van diëtisten gaat terug tot aan de Griekse tijd, waarbij toen al werd gelet op de juiste voeding om ziektes te behandelen of te voorkomen. Pas vanaf de jaren ‘60 van de vorige eeuw begon het beroep diëtist serieuzer vorm te krijgen en ontstonden er opleidingen tot diëtist. In de jaren ‘90 werd het beroep erkend en kreeg het een officiële titel.

In Eindhoven en Rotterdam hebben diëtisten de afgelopen jaren grote stappen gezet. Door de groeiende vraag naar gezonde voeding en diëten, zijn er steeds meer mensen die een beroep doen op diëtisten. Daarnaast hebben ook bedrijven hierop ingespeeld, door verantwoorde voeding aan te bieden in kantines en restaurants. Op zoek naar een diëtist in Eindhovenof een diëtist in Rotterdam? Bezoek dan samen-sterk.nl

Een bedrijf dat zich hiervoor inzet, is Samen Sterk. Dit bedrijf biedt ondersteuning aan diëtisten in Eindhoven en Rotterdam, om zo hun werkzaamheden te verbeteren en efficiënter te maken. Zo ontwikkelen zij bijvoorbeeld software waarmee diëtisten sneller en makkelijker voedingsadviezen kunnen geven.

Maar niet alleen in de zorgsector en het bedrijfsleven is er sprake van ontwikkelingen. Ook de wetenschap heeft hieraan bijgedragen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat voeding een belangrijke rol speelt bij preventie en behandeling van ziekten. Dit heeft ervoor gezorgd dat diëtisten niet alleen worden ingezet om mensen met gewichtsproblemen te helpen, maar ook bijvoorbeeld bij diabetes of hart- en vaatziekten.

Een andere ontwikkeling is de verschuiving van curatieve zorg naar preventieve zorg. Waar vroeger vooral achteraf werd ingegrepen, wordt nu steeds meer ingezet op het voorkomen van ziekten. Diëtisten spelen hierbij een belangrijke rol, door mensen bewust te maken van een gezonde levensstijl en voeding. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via workshops, voorlichtingen en persoonlijke consulten.

Door de komst van internet en social media is er een nieuwe tak van sport ontstaan onder diëtisten: online coaching. Hierbij wordt er via email of videobellen contact gehouden met een diëtist, die op afstand advies geeft over voeding en levensstijl. Dit biedt voordelen voor mensen die druk zijn of ver weg wonen van een diëtist.

Al met al hebben diëtisten de afgelopen jaren grote stappen gezet en zijn zij niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dankzij de inzet van bedrijven zoals Samen Sterk en de voortschrijdende technologie, worden zij steeds beter in staat gesteld om mensen bewuster te laten omgaan met voeding en zo te zorgen voor een gezonder Nederland.