Het team wat samenwerkt aan het opleiden van nieuw technisch talent. FOTO: ASML.
Het team wat samenwerkt aan het opleiden van nieuw technisch talent. FOTO: ASML.

Uniek opleidingstraject bij ASML

Algemeen

Technisch arbeidsmarktspecialist Technicum, Summa College en fabrikant van machines voor de halfgeleiderindustrie ASML zijn in oktober 2022 een pilot begonnen waarbij 12 medewerkers die bij Technicum in dienst zijn, 2 jaar lang bij ASML gaan werken en daar intern een erkende mbo-opleiding volgen. Ze krijgen 1 dag per week op locatie les van docenten van het Summa College. Een unieke samenwerking, die naar meer smaakt. 

EINDHOVEN - “ASML is al lange tijd een belangrijke opdrachtgever van ons”, vertelt Thijs van Riel, regiomanager van Technicum. “We zoeken en vinden echter niet alleen hbo’ers, maar ook steeds vaker kandidaten die via ons een BBL-leer-werktraject op mbo-niveau volgen. Die werken 4 dagen en gaan 1 dag per week naar school. We doen dat voor logistieke functies, maar ook op het gebied van mechatronica. Afgelopen september hebben we op die manier 55 nieuwe medewerkers voor ASML gevonden.”
De fabrikant van machines is echter op zoek naar nog veel meer goed opgeleide vakmensen. Om die reden slaan ASML, Technicum en Summa & Bedrijf in oktober 2022 al de handen ineen en starten ze een uniek opleidingstraject, exclusief voor de logistieke afdeling van ASML. Uitkomst is een klas van 12 leerlingen die via Technicum bij ASML werken en daar - op locatie - 1 dag per week les krijgen van docenten van het Summa College. De maatwerkklas loopt in totaal 2 jaar. In die tijd kunnen leerlingen hun mbo-niveau 2 of 3 diploma halen, terwijl ze via werkgever Technicum bij opdrachtgever ASML aan het werk zijn.

Coaching en begeleiding 

Johan Ribberink is accountmanager bij Summa & Bedrijf. In die hoedanigheid had hij al veel contact met zowel ASML als met Technicum. “Normaal gesproken plaatsen wij studenten uit het reguliere BBL mbo-onderwijs via Technicum bij ASML. Wat uniek is aan deze pilot is dat de studenten niet naar school gaan, maar dat de docenten naar ASML toe gaan. Het gaat dan over een docent Transport & Logistiek voor het vakinhoudelijke deel en een docent voor de algemene vakken als Nederlands en rekenen. Het gaat nog steeds om regulier onderwijs, maar de 12 studenten in deze klas - die door Technicum zijn geselecteerd - krijgen extra coaching en begeleiding op de werkvloer bij ASML. Ander groot voordeel van deze opzet is dat je niet vastzit aan een regulier schoolcurriculum dat in september of februari begint, maar dat een werkgever zelf kan bepalen wanneer het traject begint. Bovendien bieden we in één en dezelfde groep verschillende niveaus aan. Het eindniveau na 2 jaar is niveau 3, maar er zitten studenten tussen die dat al in 1 jaar kunnen halen omdat ze al wat langer bij ASML werken of een bepaalde vooropleiding hebben gedaan. Dat gedifferentieerd en individueel leren bij een werkgever maakt dit echt een heel bijzonder traject.”
Hoewel het vinden van goed geschoold personeel voor alle sectoren op dit moment behoorlijk moeilijk is, zat de speciale ASML-klas snel vol. “ASML is een magneet”, verklaart Van Riel. “Mensen vinden die enthousiast zijn over werken bij ASML is niet eens zo moeilijk. Maar dé juiste mensen, met de juiste motivatie en de wil om te leren is al een stuk lastiger. De mensen die aan dit traject meedoen krijgen echter wel iets bijzonders: Technicum betaalt ze voor 40 uur per week, waarbij ze 1 dag per week onderwijs volgen. We investeren dus echt in ontwikkeling en bieden de mogelijkheid uiteindelijk bij ASML in dienst te treden. Maar het blijft maatwerk.”

Flexibel 

Bert van Gerwen is recruiter voor de logistieke afdelingen van ASML en heeft de 12 studenten onder zijn hoede. Belangrijke motivatie om aan de pilot met Technicum en Summa & Bedrijf mee te werken is het gebrek aan goede vakmensen. “Dan is het bieden van een eigen opleiding volgens mij een heel slim idee.”
Voorwaarde voor ASML was wel dat de opleiding flexibel, dus in eigen tempo, te volgen moet zijn. “In principe duurt het traject 2jaar, maar als je het sneller kunt dan moet dat ook mogelijk zijn”, zegt Van Gerwen.
Daarnaast wilde Van Gerwen graag dat er 6 competenties behandeld zouden worden. Dit betekent dat iedere leerling ongeveer 10 tot 12 weken lang op een bepaalde werkplek werkt en daarna doorschuift. Zodat in de 2 jaar alle competenties behandeld zijn en in de praktijk gebracht zijn.

Ervaren buddy 

Hoewel de opleiding ook bij Summa wordt aangeboden, krijgen de 12 studenten in de pilot specifiek op ASML toegesneden praktijkopdrachten. Ribberink: “Bij ASML draait het vooral om productielogistiek. Dat is wat anders dan distributielogistiek. We gaan dus specifiek in op de situatie bij ASML. Neem bijvoorbeeld cleanroom logistiek, dat vind je niet bij veel bedrijven, maar is bij ASML enorm belangrijk.”
De 12 studenten werken op de werkvloer overigens samen met een ervaren buddy die hen tijdens de werkzaamheden begeleidt. Van Gerwen kwam er tijdens de eerste weken van de pilot achter dat die buddies eigenlijk niet goed voorbereid waren op de komst van onervaren nieuwe medewerkers die nog een opleiding volgen. “Daarom is besloten dat we in januari 2023 ook met een speciale buddy-opleiding beginnen. Zodat zij straks het beste uit de studenten kunnen halen en weten hoe ze die in de praktijk nog beter kunnen begeleiden. Voor ASML is deze pilot ook een leerproces. Maar wel een heel leuk leerproces.”
Nu de pilot met de leerlingen logistiek een succes blijkt, hopen de 3 partners een soortgelijke interne opleiding mechatronica te kunnen starten. “Dat is zeker onze ambitie”, zeggen Ribberink en Van Riel in koor.

ASML is niet de enige die op zoek is naar goede vakmensen!

Van de redactie

Afbeelding