Halis Özel is al bijna een kwart eeuw met zijn restaurant nauw verbonden met het Stratumseind. FOTO: Bert Jansen.
Halis Özel is al bijna een kwart eeuw met zijn restaurant nauw verbonden met het Stratumseind. FOTO: Bert Jansen.

‘Dit restaurant is mijn leven, mijn alles’

Algemeen

Het Stratumseind gaat momenteel flink op de schop. Voor ons reden om met een serie ‘Hart van Stratum’ in het hart van deze beroemde stapstraat te duiken, samen met de ondernemers van toen en nu. We trappen af met Halis Özel: al 48 jaar hét gezicht van Italiaans Restaurant La Fontana.

EINDHOVEN - “La Fontana is mijn huis, mijn werk, mijn vakantieoord, mijn uitgaansplek, mijn familie, mijn alles. Ik zou niet weten wat ik moet doen als ik ooit stop.” Nog altijd is de 72-jarige Halis zeven dagen in de week te vinden in zijn restaurant. “Ik krijg energie van onze fantastische gasten.”

Knappe ober

Halis kwam als 22-jarige jongeman vanuit Noord-Ossetië (Rusland) naar Nederland. Hij ging aan de slag bij een restaurant in Arnhem. “Eerst als afwasser, toen achter de bar en daarna als knappe ober”, grinnikt hij. Samen met zijn collega Michael van Loon opende hij op 9 juli 1975 Restaurant La Fontana aan het Stratumseind. “In 1998 stapte Michael uit de zaak en ging ik alleen verder. Samen met mijn vrouw, zij werkt hier ook al sinds de jaren tachtig.”

Halis heeft goede herinneringen aan de begintijd. “Hier tegenover zat de groenteboer, daar de hoedenzaak, visboer, kapper en slager. Je had verschillende winkels, dat was leuk. Er was veel contact tussen de ondernemers en ik had veel respect voor hen. Neem Gerard en Annelies van Café L’Espérance: fantastische mensen. Of Bonzo, een echte gentleman. Altijd aardig en behulpzaam: een voorbeeld voor mij.”

Veel ondernemers kwamen geregeld een hapje eten. Hij noemt Jan Hendriks, beter bekend als Jan Opera van Opa’s Braadworst. “Hij zat altijd aan tafel 1”, wijst hij. “Jan was bij ons 40-jarig jubileumfeest. Hij was al ziek maar heeft die avond nog samen met onze vaste operazanger uit Palermo gezongen. Tien dagen later overleed hij.”

Tegenwoordig heeft Halis minder contact met andere ondernemers uit de straat. “Behalve met Altstadt. Gelukkig hebben we vaste gasten die hier al veertig jaar komen. Van het Catharina Ziekenhuis bijvoorbeeld. Inmiddels allemaal gepensioneerd maar ze komen nog steeds. Als ik die mensen zie, voel ik me weer even jong als toen.”

Terwijl de meeste zaken op het Stratumseind talloze keren zijn veranderd van uitstraling, ziet La Fontana er nog precies hetzelfde uit als 48 jaar geleden. “We willen traditioneel blijven.” Intussen is het publiek flink veranderd. “Mensen zijn veel bewuster geworden. Vroeger was er minder keus: je ging naar de Chinees of de Italiaan. Ik weet nog goed dat gasten in de beginjaren niets moesten hebben van knoflook. Dat is nu wel anders”.

Over de toekomst van Stratumseind is Halis hoopvol: “De straat verandert ten goede. Het aanbod wordt breder: niet alleen maar cafés, maar ook meer restaurants. Dat is goed. Zolang ik kan werken, blijf ik. In ieder geval nog twee jaar. Dan bestaan we een halve eeuwen dat gaan we groots vieren.

Marjolein van Hoof

‘Stratumseind
is en blijft
een grote trekpleister’