Afbeelding

Een ziekenhuisbed: hoe zit dat met de zorgverzekering?

Algemeen

Woont u in Eindhoven en staat er binnenkort een operatie en eventuele revalidatie op de planning, of is er zo snel mogelijk een ziekenhuisbed nodig bij u thuis? Dan is het goed om te weten hoe dit nou eigenlijk zit met uw zorgverzekering. Vaak worden dit soort behoeften namelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Toch kan het zo zijn dat dit niet het geval is, daarom is het belangrijk dat u zich hier goed in verdiept.

Waarom een ziekenhuisbed?

Een ziekenhuisbed, ofwel een hoog-laagbed, is een bed dat in zijn geheel naar boven en beneden gezet kan worden. Op deze manier kunt u snel en gemakkelijk in en uit bed stappen. Daarnaast is een groot voordeel dat als er wel thuiszorg aan te pas moet komen, dat de thuiszorg u makkelijk en op een ergonomische manier kan verzorgen.

Daarnaast wordt een hoog laag bed vaak gebruikt tijdens de revalidatieperiode. Het kan namelijk zo zijn dat bijvoorbeeld de slaapkamer van u op de eerste verdieping zit en u hier helaas niet meer kunt komen. In dit soort situaties is een hoog-laagbed erg wenselijk. In het ziekenhuis worden ziekenhuisbedden gebruikt om de patiënt naar de operatiekamer te brengen of te verplaatsen van plek, daarnaast natuurlijk ook om de patiënt te verzorgen. Het is daarom prettig om ook zo’n bed in huis te hebben staan, aangezien je zo’n bed eenvoudig kunt verplaatsen in huis. Ook kan het voor sommige mensen erg wenselijk zijn om bijvoorbeeld het hoofd- of ruggedeelte van het bed omhoog te zetten. Dit zijn allemaal redenen om een ziekenhuisbed te hebben.

Een ziekenhuisbed en uw zorgverzekering: hoe zit dat?

Zodra u een hoog-laagbed nodig hebt voor een bepaalde tijd, zijn er meerdere opties die u kunt overwegen. Zo kunt u bijvoorbeeld een hoog-laagbed lenen of aanschaffen. Zodra u dit bed voor altijd nodig denkt te hebben, dan kunt u hem het beste zelf aanschaffen. In andere gevallen is het vaak handiger om een hoog-laagbed te lenen. De kosten van het lenen van een hoog-laagbed wordt in de meeste gevallen bij medische redenen vergoed vanuit de basisverzekering voor een bepaalde periode.

Toch is het goed om te checken wat de voorwaarden zijn van de vergoeding voor een hoog-laagbed. Zo kan het zijn dat u bij uw zorgverzekering niet in aanmerking komt voor een vergoeding voor een ziekenhuisbed om verschillende redenen. Ook kan dit het geval zijn als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Toch kan dit allemaal verschillen per zorgverzekeraar. Voor meer duidelijkheid kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekering, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en precies weet waar u aan toe bent. Een hoog-laagbed is vaak een hele uitgave, daarom is het belangrijk om u goed te verdiepen in de verschillende opties.