Raimondo Bogaars: 'De studenten moeten behoorlijk aan de bak.' FOTO: Bert Jansen.
Raimondo Bogaars: 'De studenten moeten behoorlijk aan de bak.' FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘De knop omzetten en dóórgaan’

Algemeen

De pas zit er goed in, al zit het weer niet helemaal mee. Druilerig en kans op meer regen. Het deert de 23 studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) van Summa Veiligheid in Eindhoven allerminst. De groep krijgt de komende dagen nog wel meer voor de kiezen. De studenten zijn gisteren (dinsdag) begonnen met een mars van 200 kilometer. In vier dagen tijd gaat het van Zeeland naar Eindhoven. Doel: geld inzamelen voor veteranen die te maken hebben met PTSS (posttraumatische stressstoornis).

EINDHOVEN - Student Daan van Eijndhoven uit Eindhoven is net bezig aan een pauze. Hij heeft er samen met de groep de eerste twintig kilometer opzitten. “Dat was makkelijk, maar we hebben nog heel wat voor de boeg.” Van Eijndhoven ziet de tocht met vertrouwen tegemoet. “We hebben er in ieder geval goed voor getraind”, zegt hij. “Uiteindelijk is het een kwestie van doorbijten. Discipline en een goede mindset, dan kom je er wel.” Mede-student Melvin Tielman uit Eindhoven is het daar roerend mee eens. “De knop omzetten en dóórgaan”, zegt hij. “Natuurlijk is er ook een uitdaging: gaat het fysiek allemaal wel lukken? We doen dit voor een goed doel, dat is een prima drijfveer om vol te houden.”

Invictus Games

Het idee voor de mars van vier dagen -onder de naam Boots on the Ground- is afkomstig van studenten Ruben Lindenhovius (19) uit Eindhoven en Sterre van den Boogaard (20) uit Helmond. Ze bezochten vorig jaar met school de Invictus Games in Den Haag, een wedstrijd van veteranen-sporters. “We raakten erg onder de indruk van de verhalen van de veteranen”, vertelt Van den Boogaard. “We  kwamen op het idee iets te doen voor deze groep”, vult Lindenhovius aan.

De studenten krijgen onderweg morele ondersteuning van Richard van Hoof en Raimondo Bogaars, beiden militair instructeur en als docent verbonden aan het Summa College. “De Studenten hebben alles zelf op poten gezet, daarom is het nu al geslaagd”, zegt Van Hoof. Raimondo Bogaars: “Goed om te zien dat de moreel hoog is.” Dat is ook nodig, want de groep maakt zich net op om zich per roeiboot te verplaatsen van Yrseke naar Bergen op Zoom. Melvin Tielman: “Daar heb ik wel zin in.” 

Voor hun opleiding gaan de VeVa-studenten regelmatig op bivak, houden ze regelmatig een mars. Het initiatief past dan ook probleemloos in het lesprogramma. Student Sterre van den Bogaard: “We houden tijdens de mars ook dagelijks activiteiten met een link met veteranen en militaire geschiedenis. Bijvoorbeeld door het bevrijdingsmuseum Zeeland en militaire begraafplaatsen in Bergen op Zoom en Breda te bezoeken, te overnachten op Vliegbasis Woensdrecht én te overnachten in veteranenhuis Ouwe Stomp in Den Bosch.”

De studenten worden vrijdag weer terug verwacht in Eindhoven.

‘We hebben er
in ieder geval goed voor getraind’

Rob Weekers