Ex libris van Madeleine Baekers-De Vlam. FOTO: RHCe.
Ex libris van Madeleine Baekers-De Vlam. FOTO: RHCe.

Ex Libris: Altijd vlammend

Algemeen

Het RHCe ontving van Charles Boissevain archivalia afkomstig van zijn grootmoeder Madeleine Baekers-De Vlam. Deze documenten hebben betrekking op de Eindhovense fabrikantenfamilies De Vlam (sigaren) en Baekers (textiel).

EINDHOVEN - Wat deze documenten extra bijzonder maakt is dat enkele zijn voorzien van een prachtig ex libris. Een ‘ex libris’ (Latijn voor ‘uit de boeken van’) wordt gebruikt als etiket op boeken om aan te geven dat ze uit de persoonlijke bibliotheek van de eigenaar komen. Madeleine Baekers-De Vlam laat in 1943 een eigen ex libris ontwerpen door beeldend kunstenaar en ontwerper Bart van der Leck. Van der Leck was enige tijd lid van de kunstbeweging De Stijl. Net als Stijl- en tijdgenoot Piet Mondriaan kiest hij voor een verregaande abstrahering in zijn werk. Zijn kleurenpallet beperkt zich voornamelijk tot primaire kleuren.

Dat zien we ook terug in de ex libris voor Madeleine Baekers-de Vlam met de op haar achternaam geïnspireerde spreuk ‘Semper Fulgens’ dat Altijd Vlammend betekent. Afgebeeld staat een geabstraheerd vuur. Van der Leck maakte een kleine oplage (naar verluidt zo’n 80 stuks) en gebruikte daarbij de techniek van de blokdruk in vier gangen. Elke kleur heeft zijn eigen blok.

rhc-eindhoven.nl

Pareltje uit het archief