Eén van de buurtactiviteiten van de actie Hulpnodig!? met de Buurtbus van Buurt in Bloei - WIJeindhoven. FOTO: Vincent van den Hoogen.
Eén van de buurtactiviteiten van de actie Hulpnodig!? met de Buurtbus van Buurt in Bloei - WIJeindhoven. FOTO: Vincent van den Hoogen.

Handen ineen om inwoners te helpen

Algemeen

Verschillende Eindhovense organisaties slaan met de actie Hulp nodig!? de handen ineen om inwoners te helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of het nu gaat om emotionele, financiële, verstandelijk of sociale uitdagingen, ze willen inwoners daarbij steunen.

EINDHOVEN -  “Het mooie is dat mensen gratis en zonder indicatie bij onze organisaties terecht kunnen en er meestal ook geen wachtlijst is”, aldus Liesbeth Hendriks van Steunpunt Mantelzorg Verlicht, een van de deelnemers.

Deze actie is een gezamenlijk initiatief van SIZO040 (Samenwerkingsverband Informele Zorg Organisaties). De deelnemers werken allemaal met actieve burgers die iets voor de medemens over hebben, of dat nu is als vrijwilliger, mantelzorger of als ervaringsdeskundige. De deelnemende organisaties zijn: MEE De Meent Groep, Stichting Present, Steunpunt Mantelzorg Verlicht, Buurt in Bloei (een onderdeel van Wijeindhoven), Stichting Zelfhulp Netwerk, Humanitas en Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven. 

Hendriks: “Het is voor ons allemaal belangrijk dat mensen ons weten te vinden als het nodig is en we merkten dat dat minder werd door corona. Terwijl het juist belangrijk is dat mensen ons kennen, zodat ze weten dat ze ergens terecht kunnen voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij zelfhulpgroepen.” 

Ze heeft zelf vanuit het steunpunt ervaren dat veel minder mensen om hulp vroegen. “Doordat veel activiteiten door de lockdowns niet door konden gaan, kwamen we minder in contact met mantelzorgers. Wij voeren voor de gemeente het mantelzorgcompliment uit en merkten dat er voor het eerst in jaren minder aanvragen binnenkwamen dan voorheen.”

“Corona had veel impact op de mensen waar wij als organisaties mee werken. Voor mantelzorgers was het bijvoorbeeld heel heftig dat de dagbesteding niet door kon gaan en de partner de hele dag thuis is. Of dat mensen geen zorgtaken meer konden verrichten in de zorginstelling voor hun ouders.” 

Hendriks merkt dat, nu alles weer kan, er nog steeds mensen zijn die extra hulp kunnen gebruiken en niet weten wat er allemaal mogelijk is. Met de actie Hulp nodig!? willen zij hen helpen de weg  te vinden. 

De komende maand kunnen Eindhovenaren op verschillende plekken in hun woonplaats ludieke acties tegenkomen, zoals de zogenaamde succesbakens, hulpvragen paddenstoel en verplaatsbare kaartjesautomaten. Op de succesbakens die tussen 27 februari en 20 maart in de parken aan de Clara Wichmannstraat, Anthony van Leeuwenhoeklaan en Groenewoudseweg staan, zijn voorbeelden te zien van eerdere successen die de organisaties voor inwoners hebben bereikt. Bijvoorbeeld het vinden van een maatje, aansluiten bij een zelfhulpgroep of opgeven als vrijwilliger bij de straatbarbecue. 

De paddenstoel doet denken aan de bekende ANWB-paddenstoelen. Hierop staan hulpvragen die zouden kunnen spelen in de wijk met een richting en afstand. Ook reizen er drie kaartjesautomaten door Eindhoven. Inwoners kunnen bij de automaten en paddenstoel informatie vinden en zich aanmelden. Ook mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger zijn welkom.

Inwoners kunnen ook in gesprek gaan met de verschillende SIZO-organisaties bij de buurtbus van WIJeindhoven. Op 8 maart tussen 10 en 12.30 staat de bus in het midden van het Henri Dunantpark in het verlengde van de Schouwenlaan en van 13.30 tot 16 uur in Tongelre / Doornakkers ter hoogte van Bloemfonteinstraat 62.

sizo040.nl

Bianca Kuijpers

Mensen weten de weg naar hulp vaak niet meer te vinden