De BunkerToren, een markant gebouw. FOTO: Sebastian van Damme.
De BunkerToren, een markant gebouw. FOTO: Sebastian van Damme.

BunkerToren: robuust en karakteristiek

Algemeen

Van brutalistische kolos naar uitnodigend woongebouw. Zo kan de afgelopen week opgeleverde BunkerToren in Eindhoven het best worden omschreven. “Op deze iconische plek, waar mooie herinneringen liggen van vele studenten, bouwen nu honderden Eindhovenaren aan hun toekomst.”

EINDHOVEN - De monumentale Bunker van Huig Maaskant is grondig gerenoveerd en uitgebreid met een indrukwekkende woontoren van 100 meter hoog. Jarenlang was de Bunker het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. Met de renovatie krijgt deze plek een tweede leven: de BunkerToren en het omliggende BunkerPark geven een nieuwe impuls aan de wijk en de stad.

Robuust

De Bunker van Huig Maaskant is een brutalistische klassieker met krachtige lijnen, robuuste materialen en massieve volumes. Het voormalig studentencentrum, dat in verval was geraakt, ontsnapte ternauwernood aan de sloop. De toevoeging van een woontoren maakte de zorgvuldige renovatie van de Bunker mogelijk en geeft deze historische plek een nieuwe bestemming.

Contrast

Het ontwerp van Powerhouse Company verenigt de woontoren en de oorspronkelijke structuur door de taal en materialiteit over te nemen. In plaats van om het monument heen te werken, met een strikte scheiding of sterk contrast tussen oud en nieuw, koos Powerhouse Company juist voor een gedurfde voortzetting van de stijl van Maaskant, met een karakteristiek resultaat. Drie materialen die sterk aanwezig zijn in het werk van de wederopbouwarchitect -beton, glas en hout- komen terug in de materialisatie van de toren. 

Wonen op hoogte 

De toren heeft een uniek taps toelopend ontwerp dat als een soort van eerbetoon verwijst naar de schuine wanden van de oorspronkelijke Bunker. De asymmetrische en getrapte vorm, geeft de BunkerToren telkens een ander perspectief. Door middel van drie verschillende secties wordt het gebouw steeds lichter en transparanter richting de top. De grote glaspartijen boven in de toren symboliseren de opening van de gesloten Bunker en bieden de nieuwe bewoners een prachtig uitzicht over de lichtstad.

Grand Café

In de toren zijn 210 huur- en koopwoningen te vinden, verdeeld over 32 verdiepingen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 m2 en combineren ruime plattegronden met grote ramen, luxe natuurlijke materialen en een eigen buitenruimte. De gerenoveerde Bunker biedt 3000 m2 aan kantoorruimte voor GoodHabitz en een openbaar Grand Café.

Het BunkerPark is een belangrijk element in het ontwerp en versterkt de drie groene assen die de stad Eindhoven karakteriseren. DELVA heeft de bestaande parkeervoorziening getransformeerd tot een ruim opgezet publiek park, wat de leefbaarheid van het gebouw en de omliggende wijk ten goede komt. De beeldtaal van de BunkerToren loopt door in het park, bijvoorbeeld in het ontwerp van de zitbanken en de fietsparkeerplekken. Het groen rond (en op) het gebouw dient als waterbuffer en draagt tegelijkertijd bij aan de biodiversiteit, door het gebruik van inheemse planten.

De BunkerToren is een gezamenlijke ontwikkeling van RED Company en Being. De toren is ontworpen door Powerhouse Company. DELVA Landscape Architecture / Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp. De uitvoering was in handen van Van Wijnen. De huurwoningen zijn in het bezit van Pensioenfonds Rail&OV.

Baken

Stijn Steenbakkers, wethouder Gebiedsontwikkeling KnoopXL en Brainport Eindhoven steekt zijn enthousiasme over de toren niet onder stoelen of banken: “De BunkerToren is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. Een imposant gebouw en een prachtige toevoeging aan de nieuwe skyline van Eindhoven. Op deze iconische plek, waar mooie herinneringen liggen van vele studenten, bouwen nu honderden Eindhovenaren aan hun toekomst. Ik ben blij dat we met de realisatie van de 210 woningen meer levendigheid en dynamiek toevoegen aan het gebied KnoopXL en een belangrijke eerste stap zetten in de 9000 woningen die hier broodnodig zijn.”

Van de redactie

‘Prachtige toevoeging aan de skyline van Eindhoven’

Afbeelding