Mark Wils: ‘Het was echt tijd voor BakkersTalent.' FOTO: Bert Jansen.
Mark Wils: ‘Het was echt tijd voor BakkersTalent.' FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘Je ziet en proeft echt het verschil’

Algemeen

Komend studiejaar gaan studenten brood en banket in het hele land aan de slag met lesmateriaal mede ontwikkeld door het Summa College. De nieuwe lesmethode wordt op 28 januari tijdens een open dag in Eindhoven gepresenteerd.

EINDHOVEN – Een beetje spannend vindt bevlogen bakker Mark Wils van het Summa College het wel. “Na pakweg twee jaar voorbereiding presenteren we eind deze maand de nieuwe lesmethode BakkersTalent”, vertelt hij. “Als Summa Brood & Banket hebben we meegeschreven en het praktijkdeel voor onze rekening genomen.”

Zin in

Afgelopen week liep nog urenlang een professionele foodfotograaf rond in de Summa-bakkerij aan de Sterrenlaan. “Hij heeft onze baksels op de gevoelige plaat vastgelegd voor de lesmethode”, vertelt Wils. 

Het resultaat van eerdere photoshoots heeft hij al gezien. “Wat ziet dat er mooi uit. Ik krijg dan meteen zin in een lekker product.” Een lach vult de Summa-bakkerij.

Zes docenten van Summa Brood & Banket hebben de afgelopen tijd gewerkt aan de nieuwe lesmethode, een initiatief van Bakery Institute en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). “Nou, dat was ook echt nodig”, vertelt Wils. “De opleidingen werken al tientallen jaren met dezelfde lesmethode. Ik heb daar nog les mee gehad. Het was echt tijd voor BakkersTalent.”

Wils leerde zelf nog uit boeken, BakkersTalent is voor een groot deel online. Met moderne, flitsende video’s worden studenten op een speelse manier uitgedaagd met recepten voor brood, banket en chocolade aan de slag te gaan.

Wils: “Zo’n filmpje is heel waardevol, want het geeft de student hele concrete uitleg. Bovendien kan het op elk moment worden bekeken. Zo kunnen studenten hun eigen snelheid bepalen. Ook als de student bijvoorbeeld thuis oefent.” 

Snellere samenleving

Bij BakkersTalent worden niet alleen moderne leermiddelen ingezet, ook de didactische aanpak is weer up to date. Wils: “Tja, we leven ondertussen toch echt in een snellere samenleving dan dertig jaar geleden.”

In de nieuwe lesmethode wordt niet alleen uitgaan van oudere ambachtelijke methoden, maar ook van nieuwe receptuur. “Tijdens mijn opleiding kreeg ik van mijn docent kant-en-klare jam en mixen voor sauzen en brood. In de nieuwe lesmethode leren de studenten deze halfproducten zelf te maken. Net als wij nu al enkele jaren doen bij onze specialisaties ambachtelijk bakken (boulanger) en patisserie.

Tijdens de open dag op 28 januari wordt de lesmethode voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. In de hal van het pand Sterrenlaan 10 komen verschillende showtafels met brood-, banket- en chocoladeproducten die volgens de nieuwe receptuur en lesmethode zijn gemaakt. “Dan zie en proef je echt het verschil”, zegt Wils.

summacollege.nl

Van de redactie

Studenten kunnen hun eigen snelheid bepalen

Afbeelding