Afbeelding

De column van Sas

Algemeen

Het was lente toen ik met dikke buik - waar een paar dagen later zoon twee uit zou komen - naar de overkant van de straat stiefelde om koffie te brengen. Twee mannen waren bezig met het riool en nadat m’n oudste zoon met ontzag naar de graafmachine had staan kijken, vroeg ik of ze koffie lusten.

Einde zomer, de baby plakt inmiddels in de draagzak tegen me aan, wordt er weer gewerkt in de straat. Slecht in gezichten twijfel ik, maar loop toch met twee ijsjes in mijn hand naar ze toe. ‘Is ie geboren inmiddels?’ roept een man vanuit de graafmachine.

Ik herken zijn vierkante kop met brede glimlach. ’De vorige keer stond je ook echt op springen he.’ Ik til het hoedje van de baby op om hem te showen en vraag wat ze doen in de straat. Vanuit de sleuf roept z’n collega, ‘ja die kolken he’. ‘Kolken’? Het blijken rioolputten waar wortels doorheen zijn gegroeid waardoor water niet goed meer wegstroomt. 

‘Bij een bushalte trokken we eens zeven meter wortel eruit’ roept ie trots vanuit de sleuf. ‘Zeven meter? Wow!’ Ik word aangestoken door zijn enthousiasme. ‘Maar hoe weten jullie waar er kolken zitten, bellen buurtbewoners dan?’ ‘Kan’, zegt graafmachine-man, ‘of ze merken het bij het schoonspuiten en maken een aantekening op de plattegrond, die wij dan zien op onze iPad. Óf ze rijden met de robot het riool in, voor foto- en videobeelden’.

Wijsheid

In gedachten zie ik Chase van Paw Patrol zijn drone het riool insturen. Als ze hun ijsje op hebben, neem ik afscheid. Graafmachine-man werpt nog een blik op de draagzak en zegt dan met z’n plat Eindhovens accent; ‘hij het ut zu goed, da ziede zo’. Een opmerking die ik in de maanden erna, als door slaapgebrek en reflux mijn twijfel hoogtij zal vieren, als een mantra zal koesteren.

Zo zie je maar, breng een ijsje.. krijg een wijsheid om aan vast te houden!

dit-dus.nl

Column