Deelnemers aan Nei Talent krijgen tekst en uitleg.
Deelnemers aan Nei Talent krijgen tekst en uitleg.

‘Het plezier van samen muziek maken’

Algemeen

Op dinsdag 21 maart is de eerste repetitie van Nei Talent Orkest Eindhoven. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Voor dit initiatief van Fanfare Wilhelmina Eindhoven hebben zich al meer dan 20 enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld. 

EINDHOVEN - Er zijn nog maar een paar plaatsen over. De leeftijd van de deelnemers varieert nu van 45 tot 68. Ben ter Horst (voorzitter van Fanfareorkest Wilhelmina Eindhoven) over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten: bugel, trompet, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk. De saxofoon is trouwens erg populair, die zijn allemaal al vergeven.”

Naast dit project zijn natuurlijk ook ervaren muzikanten of herintreders van harte welkom in het bestaande fanfareorkest en als het blazen nog wat stroef is kunnen we zeker ook bemiddelen in wat lessen, zo laat fanfare Wilhelmina weten.

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen vroegen of zij ook niet eens een instrument mochten uitproberen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidingsorkesten óf zich hebben aangesloten bij de verenigingen.

Geen drempel

Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop.”

Wervingscampagne

Ter Horst: “We willen mensen uit Eindhoven enthousiast maken voor fanfaremuziek. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. We maken daarom op allerlei manieren reclame voor dit mooie project: met berichten in de krant, op social media en hangen posters op. We vertellen gewoon graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Mensen kunnen mij bellen of mailen voor informatie of om zich direct aan te melden. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen”.

Instrumenten

Deelnemers aan Nei Talent Orkest Eindhoven gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. “We huren speciaal voor dit project instrumenten en die liggen klaar op de eerste repetitie.” Ter Horst kijkt erg uit naar die eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hiernaartoe om de start met ons te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met Fanfareorkest Wilhelmina Eindhoven. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Meedoen

Meedoen? Wacht dan niet te lang want vol is vol. Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen laten we nieuwe muzikant Hetty (54 jaar) aan het woord. Ze is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu op de bugel bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij de fanfare te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan mijn bugel en muziek maken!”

Ook zin om muziek te maken? Neem voor meer informatie over Nei Talent Orkest Eindhoven contact op met Ben ter Horst: 06-81342102.

Van de redactie

‘Het is heel sociaal en staat het plezier voorop’

Afbeelding