Frans Eyk:  'Als ik toch loop kan ik voor hetzelfde geld afval oprapen'.
Frans Eyk: 'Als ik toch loop kan ik voor hetzelfde geld afval oprapen'.

Frans zet ergernis graag om in actie

Algemeen

Frans van Eijk (64) woont in Eindhoven-Acht en werkt als adviseur bij een interne ARBO dienst. Jaren geleden gingen zijn ogen al open voor zwerfvuil, onder andere in Portugal waar heel veel lag. Later zag hij in Japan hoe grote groepen mensen intensief aan het opruimen waren in stad en natuur, dat prikkelde hem om ook aan de slag te gaan. Hij voelt zich haast een beetje beschaamd dat hij ooit een zwerfvuilraapster voor gek versleet.

EINDHOVEN - Hij raapt een paar keer per week in zijn eigen wijk. Daarbij gebruikt hij de handige app HelemaalGroen. Zijn motto:  ’Als ik toch loop kan ik voor hetzelfde geld afval oprapen’.

Bijzondere vondsten

Het succesvolle project ‘Adopteer een straat’ spreekt hem zeer aan.  De gemeente stelt grijpers en zakken beschikbaar en haalt zware, volle zakken op na melding via BuitenBeter. Als hij het kan dragen neemt Frans zijn oogst mee naar huis. Af en toe doet hij bijzondere vondsten zoals een bouwpakket van een zelfbouwauto op zonnecellen. Ook vond hij biljetten van vijf en tien euro en ingeleverde plastic statiegeldflesjes leverden al het nodige op. Hij kijkt uit naar statiegeld op blikjes.

Zorg voor het milieu is zijn motivatie. Wat opgeraapt verdwijnt niet in het riool en in het water. Frans zet zijn ergernis graag om in actie, hij woont graag in een schone omgeving. Regelmatig krijgt hij complimenten, auto’s toeteren, bestuurders steken hun duim omhoog of hij heeft leuke gesprekken. Bij een pompstation kreeg hij zelfs koffie als dank voor het opschonen van het omliggende terrein.

Frans kan het zwerfvuilrapen niet laten, nu en dan lijkt er zelfs sprake van een lichte verslaving. Aan ambities geen gebrek: zijn droom is het schoonmaken van de hele westkust vanaf Portugal.

HelemaalGroen stimuleert burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken via een app. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.

De gemeente Eindhoven telt nu 250 deelnemers, er is vorig jaar 727 kilometer schoongemaakt, waarvan het grootste deel door Frans. In de gemeente Berkelland gebruikt meer dan 1procent van alle inwoners (510) de app, daar werd 22.000 kilometer opgeschoond. Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen, zo is de insteek van het initiatief. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Het door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Deelnemers bepalen zelf hun route.

Meer informatie over de zwerfvuilapp:

helemaalgroen.nl

Van de redactie

Frans kan het rapen van zwerfvuil niet laten

Afbeelding