Burgemeester Jeroen Dijsselbloem en Martijn Docters, met in het midden een portret van Lout Donders. FOTO: Rob Stigter.
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem en Martijn Docters, met in het midden een portret van Lout Donders. FOTO: Rob Stigter.

Eerbetoon aan Lout Donders

Algemeen

De Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem de Lout Donders heeft afgelopen zondag de Lout Donders zaal in de pop-up locatie van Het Hornemann Huis geopend. De vernoeming van de collegezaal is een eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Lout Donders, een zeer betrokken vrijwilliger van de stichting.

EINDHOVEN - De Lout Donders zaal is een centrale ruimte in Het Hornemann Huis en speelt een grote rol in de educatie over de Tweede Wereldoorlog aan jongeren en geïnteresseerden. In de collegezaal worden basis- en middelbare scholieren uit heel Nederland, het bedrijfsleven en andere geïnteresseerden ontvangen om over het verhaal van de gebroeders Hornemann en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Ook worden er eens per maand films en documentaires over dit onderwerp afgespeeld.

Initiatiefnemer Martijn Docters namens het bestuur van Stichting Het Hornemann Huis: “Het plotselinge overlijden van Lout Donders op 68-jarige leeftijd, heeft ons aan het denken gezet om hem op blijvende en passende wijze te herinneren. Dit heeft ertoe geleid dat wij hebben besloten om de collegezaal van Het Hornemann Huis naar hem te vernoemen.Dat er nu een pop-up locatie is, is mede aan hem te danken.”
In Het Hornemann Huis staat het verhaal Edo en Alexander Hornemann tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. De Eindhovense jongetjes zijn op 8- en 12-jarige leeftijd - na omzwervingen via concentratiekampen - samen met 18 lotgenootjes op gruwelijke wijze vermoord. Het Hornemann Huis is elke eerste zaterdag en zondag van de maand vrij tebezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. De entree is gratis. Bezoek op eendoordeweekse dag is alleen mogelijk op afspraak. Het bezoekadres is Hurksestraat42-20 in Eindhoven.