Logo grooteindhoven.nl


Foto: Marjolein van Hoof

Column Loes van de Stadsgracht: Hoornaars

Sinds ik jaren geleden na een steek in mijn lies met spoed op de EHBO van het ziekenhuis belandde, zijn wespen en bijen mijn vijanden geworden. Het eerste jaar na dit voorval waagde ik me in de zomer amper op een terrasje en had uit voorzorg altijd een zogenaamde EpiPen bij me, die in geval van nood levensreddend zou zijn.

Inmiddels heb ik leren leven met het feit dat ik alert moet zijn op bijen en wespen. Tijdens een vakantie op het eiland Corsica sloeg me echter de schrik om het hart, toen ik een Duitse toerist opeens hoorde roepen dat ze ein Bienenschwarm zag. Een bijenzwerm op het strand? Ik veerde op en ja hoor, ik zag de zwerm aankomen. Ik ging voor mijn strandstoel zitten, gooide mijn badlaken over me heen en mijn man bedekte met zijn handdoek de zijkant van mijn lijf. Ik hoorde alleen het gezoem van de beesten, maar bleef nog enkele minuten nadat de zwerm was overgevlogen zitten. Ik was niet in paniek geraakt maar wel erg geschrokken.

Tot overmaat van ramp bleek, eenmaal terug op de camping, op ons plekje een hoornaar rond te vliegen. Even zag ik het niet meer zitten, totdat mijn man de wijze woorden sprak, dat wij de gasten waren in dit stukje natuur. Dat wij ons moesten aanpassen en de hoornaar, die op zoek naar voedsel waarschijnlijk een vaste route had, zouden moeten accepteren. Mijn man bleek gelijk te hebben, want iedere dag vloog het gele beest er een paar keer rond. Zowel de hoornaar als wij hebben een fantastische vakantie gehad.

Zo heel anders was het scenario in het stadsdeel Woensel toen een aantal dagen geleden hoornaars voorbijlopende wandelaars aanvielen. De hoornaars hadden een nest in een boom die pal aan een wandelroute lag. Buurtbewoners hadden het nest al opgemerkt en gemeld bij de gemeente, maar de betreffende afdeling liet het afweten. Wanneer wel actie was ondernomen, niet door het nest te verdelgen maar met respect voor de natuur de wandelroute tijdelijk te verleggen, hadden de hoornaars zich niet bedreigd gevoeld, waren er geen gewonden gevallen en hadden de hoornaars nog geleefd.

reageer als eerste
Meer berichten