Paulette Kreté: 'Het hele gebeuren houdt me bezig.' FOTO: Eva Jansen.
Paulette Kreté: 'Het hele gebeuren houdt me bezig.' FOTO: Eva Jansen. Eva Jansen

Op de bres tegen borstkanker

Algemeen

Afgelopen jaar kwam Paulette Kreté, voorzitter van de stichting YvYa bewust van borstkanker, regelmatig in het nieuws met de missie ‘borstkanker moet veel eerder ontdekt worden met de Early Warning Scan’. Door haar aanwezigheid in de media is zij voor de provincie Noord Brabant genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2022. 

EINDHOVEN - Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

En dat is nog steeds hard nodig. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12 procent. Dat is gestegen naar 28,3 procent in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op 26,7 procent.

Missie

Paulette Kreté, ervaringsdeskundige en auteur, is heel blij met de nominatie. Met haar missie wil ze niet alleen het bewustzijn versterken dat borstkanker vroeg ontdekt moet worden. Ze wil ook graag het podium krijgen om in gesprek te gaan over de noodzakelijke ontwikkeling van de nieuwe vrouwvriendelijke vorm van borstkankerscreening. Kreté vertegenwoordigt de stichting YvYa, een voor vrouwen door vrouwen initiatief in Eindhoven.

“Het hele gebeuren houdt me bezig. Zo verschrikkelijk is deze sluipmoordenaar! Jonge vrouwen in de bloei van hun leven zijn vaak slachtoffer”, zo schrijf t Kret;e in haar boek Poepen in het Park. Paulette beschrijft hierin hoe uit haar persoonlijke verhaal perspectief ontstaat voor alle vrouwen. Paulette hoort bij de groep vrouwen ouder dan 50 jaar.  De groep waar de meeste klappen vallen, 15.000 slachtoffers per jaar. Binnen de 15.000 diagnoses vallen 3200 doden per jaar.  

Een onderdeel van haar missie is ook financiering zoeken om de Early Warning Scan zo snel mogelijk wetenschappelijk bewezen te krijgen, zodat de Early Warning Scan voor iedereen beschikbaar komen.

Tot en met 14 januari kan er per provincie gestemd worden. Als Paulette Kreté wint kom ze vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2022. De awards worden jaarlijks georganiseerd door expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en sprekersbureau ZijSpreekt. Breng ook je stem uit op Paulette Kreté op:

vrouwindemedia.nl

Stemmen

Borstkanker moet vroeg ontdekt moet worden

Van de redactie

Afbeelding